Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Maak kennis met de werking van een waterontharder!

Ervaar jij regelmatig hinder door kalkaanslag in huis? Dan ben jij zeker weten niet de enige. Tegenwoordig is kalkaanslag namelijk een veelvoorkomend probleem in Nederlandse huishoudens. Dit komt vooral doordat hardnekkig kalk ontstaat op plaatsen waar wij dagelijks water gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn de keuken, de badkamer en het toilet. In deze ruimtes herken je kalkaanslag gemakkelijk aan de vieze witgele laag op onder andere de tegels. Kalk staat erom bekend dat het lastig te verwijderen is, maar wat weinig mensen weten is dat het ook zorgt voor een hogere energierekening. Dit is te verklaren doordat kalkaanslag een isolerende werking heeft wat op de lange termijn zorgt voor een rendementsverlies. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om een waterontkalker te nemen. Maar wat is nou precies de werking van een waterontharder? Lees snel verder en ontdek of een waterontkalker iets is voor jouw woning! 

Hard water veroorzaakt kalkaanslag 

Het is bij steeds meer mensen inmiddels bekend dat de hoeveelheid kalkaanslag die in huis ontstaat te maken heeft met het gebruik van hard water. Dit klinkt misschien vreemd, maar hiermee bedoelen wij de hoeveelheid mineralen als calcium en magnesium die in het drinkwater aanwezig zijn. Deze mineralen komen van nature voor in ons drinkwater en zijn al jaren de boosdoener van kalkaanslag.  

Om de waterhardheid in jouw woning te bepalen wordt er veelal gebruik gemaakt van de Duitse hardheid, oftewel dH. Des te hoger dit getal is, des te harder het water is. Dit betekent dat als je in jouw huis te maken hebt met een hoge dH dat er met regelmaat kalkaanslag ontstaat. Om dit verder toe te lichten vind je hieronder een overzichtelijk tabel: 

  • 0 – 4 dH: zeer zacht water 

  • 4 – 8 dH: zacht water 

  • 8 –12 dH: normaal water 

  • 12 – 18 dH: vrij hard water 

  • 18 – 30 dH: hard water 

  • Meer dan 30 dH: zeer hard water

Laat kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen 

Wanneer je veel last hebt van kalkaanslag in huis, dan is een waterontharder kopeneen uitstekend idee. Hiermee geniet je namelijk iedere dag opnieuw van zacht water. Het gebruik van zacht water zorgt er onder andere voor dat alle bestaande kalk als sneeuw voor de zon verdwijnt. Voor veel mensen klinkt dit helaas nog steeds als te mooi om waar te zijn. Toch laat een waterontharder daadwerkelijk voor 100% kalkaanslag verdwijnen. Dit is mogelijk doordat het apparaat een bijzondere werking heeft. Het filtert het grootste gedeelte van de kalkaanslagvormende mineralen uit het drinkwater. Dit wordt gedaan doordat de waterontkalker een natrium harskern heeft. Deze harskern bestaat uit verschillende kleine harsbolletjes die zich binden aan het calcium en magnesium. Hierdoor wordt alleen het natrium afgescheiden om vervolgens zacht water achter te laten.  

Het regeneratieproces van een waterontharder

Overweeg je om een waterontharder te nemen? Dan is het belangrijk om te weten dat in de loop der tijd de harsbolletjes in jouw waterontharder minder gaan werken. Wanneer dit het geval is, dan moet het filter gespoeld worden. Dit spoelen noemen wij ‘regenereren’ en is een automatisch proces bij iedere waterontharder. Om ervoor te zorgen dat jouw waterontharder optimaal blijft werken is er onthardingszout nodig. Door dit zout met regelmaat toe te voegen zorg je ervoor dat je zorgeloos kunt blijven genieten van zacht water in huis.

Een waterontharder heeft onderhoud nodig

Daarnaast is het verstandig om jouw waterontharder eens per twee jaren een onderhoudsbeurt te geven. Hiermee wordt het apparaat volledig nagekeken door een professionele monteur en ben je er direct van verzekerd dat jouw waterontkalker weer jaren meegaat. Is er onverwachts iets kapot aan de waterontharder? Dan zorgt de monteur ervoor dat dit onderdeel direct vervangen wordt. Met een waterontkalker bent u dus niet alleen verzekerd van zacht water in huis, maar krijgt u ook de beste service die er is. Wanneer laat jij je overtuigen?