Kijk op Interieur
Image default
Gezondheid

De symptomen van leververvetting: hoe herken je deze aandoening?

Leververvetting, ook wel bekend als niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), is een veelvoorkomende aandoening waarbij vet zich ophoopt in de lever. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben als deze niet tijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld. In dit artikel bespreken we de symptomen van leververvetting en wat je kunt doen als je denkt dat je deze aandoening hebt.

Wat is leververvetting?

Leververvetting komt voor wanneer vet zich ophoopt in de levercellen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder overmatig alcoholgebruik, obesitas, diabetes, hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Leververvetting kan mild zijn en geen symptomen veroorzaken, maar in sommige gevallen kan het leiden tot leverontsteking, littekenvorming en leverfalen.

Symptomen van leververvetting

In de beginfase van leververvetting zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de aandoening vordert, kunnen er echter een aantal symptomen optreden, waaronder:

  1. Vermoeidheid: Mensen met leververvetting voelen zich vaak moe en lusteloos, zelfs na voldoende slaap.

  2. Verminderde eetlust: Een verminderde eetlust is een ander veel voorkomend symptoom van leververvetting. Dit kan leiden tot ongewenst gewichtsverlies.

  3. Pijn in de bovenbuik: Mensen met leververvetting kunnen pijn ervaren in de bovenbuik, vaak aan de rechterkant.

  4. Zwakte en desoriëntatie: Leververvetting kan leiden tot zwakte en desoriëntatie, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden.

  5. Geelzucht: In zeldzame gevallen kan leververvetting leiden tot geelzucht, waarbij de huid en het oogwit geel worden.

Diagnose en behandeling

Als je denkt dat je leververvetting hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. De arts kan een aantal tests uitvoeren, waaronder bloedonderzoek, een echografie van de lever en een leverbiopsie, om de diagnose te bevestigen.

https://www.dietistmandybreure.nl