Kijk op Interieur
Image default
Meubels

Verschillende materialen voor eettafels

Er zijn enorm veel verschillende vormen, maten en kleuren eettafels. Voor iedereen is er tegenwoordig wel een eettafel die past bij hun eigen smaak. Ook qua materialen zijn er tegenwoordig enorm veel opties. Alle materialen hebben verschillende voor- en nadelen en het materiaal bepaalt ook vaak de prijsklasse van een eettafel. Onderstaand vind je een aantal verschillende soorten materialen voor eettafels en hun specifieke kenmerken. 

Eikenhout

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een moderne eikenhouten tafel. Vaak kiezen ze voor het onderstel voor een stalen frame voor een industriële look. Het voordeel van een eikenhouten tafel is dat het materiaal erg stevig is. Het is dus niet snel kapot te krijgen en past dus bijvoorbeeld prima in een gezin met jonge kinderen die nog wel eens onvoorzichtig kunnen zijn. Als de eikenhouten tafel goed gelakt is, is deze vaak ook goed schoon te houden. Een ander voordeel is dat er met eikenhouten tafels veel vormen en afmetingen mogelijk zijn. 

Notenhout

Naast een eiken eettafel kan je natuurlijk ook kiezen voor een andere houtsoort. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een notenhouten eettafel? Notenhout komt uit Noord-Amerika en is van nature donker van kleur en kan daarom het beste worden afgewerkt met olie. Notenhout wordt naast tafels ook vaak gebruikt voor kasten. Als je voor zowel je eettafel als voor je kasten kiest voor notenhout krijg je een mooie klassieke uitstraling van het eetgedeelte je woning. 

Teakhout

Teakhout is een massieve hardhout uit Azië. Het is erg duurzaam en wordt ook wel driftwood genoemd. Teakhout past dus heel erg goed in een duurzame inrichting van je interieur en is daarnaast ook erg modern en al jaren een zeer populaire houtsoort voor kasten en tafels. Teakhout wordt afgewerkt met glanzende laklaag en hiervoor bewerkt met een soft touch lak. 

Beukenhout

Beukenhout wordt vooral gebruikt voor zitbanken en voor de poten van eettafelstoelen. Door de uitstraling wordt het minder gebruikt om eettafels van te maken. Maar desalniettemin is het wel geschikt voor de productie van eettafels. Beukenhout is vaak iets minder prijzig van bijvoorbeeld teakhout en is een duurzaam hardhout materiaal. Ook beukenhout past dus erg goed in een duurzaam interieur. Het is natuurlijk ook mogelijk om eukenhout te combineren met andere soorten hout zoals Teakhout en Notenhout. Een eettafel met verschillende houtsoorten geeft vaak een uniek effect en geeft je eettafel een heel eigen en originele uitstraling waar er maar één van te vinden is.