Kijk op Interieur
Image default
Meubels

Hoe decoreer je een woonkamer?

Wanneer je gaat verhuizen of een draai wilt geven aan je huidige woonkamer kan het soms lastig zijn om een goede balans te vinden in het interieur. Het gaat hierbij om de juiste kleurcombinatie, de textuur, verschillende patronen en vormen. Deze vier elementen zijn nodig om de woonkamer een evenwichtig, verzameld en afgewerkt te maken. Natuurlijk kunnen de volgende tips ook gebruikt worden voor andere kamers in het huis. 

 

Kleurcombinatie

Dit is soms voor de meeste mensen nog een vrij moeilijke keuze. Welke kleuren wil je of willen jullie en passen deze ook bij elkaar? 

De kleur in de kamer is dan ook een krachtig element dat een sfeer of gevoel kan achterlaten. De drie primaire tinten zijn rood, geel en blauw en de drie secundaire kleuren zijn groen, oranje en violet. Deze kleuren kunnen gemengd worden om een oneindig aantal basistinten, tinten en tonen te maken. Om te helpen met het kiezen van een kleur kan er een kleurencirkel gebruikt worden om gemakkelijk alle kleuren te zien. Doordat je alle kleuren kan zien kan je de kleuren bij elkaar leggen om te zien welke kleuren goed bij elkaar passen. Kies vooral kleuren die naast elkaar of tegenover elkaar liggen. 

Op dit moment zijn natuurlijke kleuren erg populair, ook zijn deze makkelijk om te combineren. Natuurkleuren worden ook vaak gebruikt, zoals klei kleuren, zand kleuren en alle tinten groen. 

 

De textuur

Textuur kan veel doen aan het uiterlijk en de sfeer van een kamer. Het is allereerst belangrijk om te bepalen wat voor textuur je wilt gebruiken en hoe dit eruit ziet in combinatie met de gekozen kleuren. Vaak wordt textuur gebruikt als decoratie, zoals een vaas of beeld. Textuur kan ook goed gebruikt worden voor de inspiratie van de woonkamer. Neem bijvoorbeeld een kussen met een geel patroon. Dit kan vervolgens als inspiratie gebruikt worden voor de gehele woonkamer. Zoals de muren geel maken en hetzelfde soort print in andere voorwerpen plaatsen. Het kan dus ook gebruikt worden als kleurenpalet. Zo is er ook een goed beeld welke kleuren goed bij elkaar passen. 

Heb je al een kleurencombinatie, ga dan vooral geen nieuwe kleuren toevoegen. Te veel kleuren kan overweldigend overkomen, waardoor de sfeer wordt verstoord. Maak ook een foto van de gekozen kussentjes, tapijten, decoraties, etc. Zo kan je bij twijfels altijd in je woonkamer kijken of dat het daadwerkelijk erbij past. 

 

Patronen

Er bestaan ontzettend veel verschillende patronen. Door het gebruik van patronen kan de kamer net dat extra detail geven die de kamer wellicht nodig heeft. Voor alles kan er een patroon gebruikt worden. Zorg er wel voor dat er niet te veel verschillende patronen worden toegevoegd aan de kamer. Bij patronen is het ook belangrijk welk gevoel je wilt achterlaten of welke sfeer je wilt creëren. Voor een iets drukke sfeer kan er een print in het behang worden gebruikt. Voor een iets rustige sfeer kan er een paar kussen gekocht worden met een patroon. Houd het vooral bij kleine decoraties in de woonkamer om die rustige sfeer te behouden. 

 

Vormen

Ook met vormen kan er ontzettend veel gespeeld worden. Kijk dan ook naar de patronen die er al in de woonkamer zijn en kijk of dat daar een bepaalde vorm in zit. Deze vormen kunnen overal in de woonkamer terugkomen. Bijvoorbeeld in het tapijt, lijstjes aan de muur, kussens en een tafel. In principe kan elk voorwerp in de woonkamer in verschillende vormen worden gekocht. Er kan een combinatie gemaakt worden van verschillende vormen maar er kan ook maar 1 soort vorm terugkomen. Bepaal dan ook weer goed welke sfeer je wilt creëren en welke vorm/vormen daarbij passen. Bij een nieuwe inrichting door Relaxury worden alle deze elementen meegenomen in het ontwerp. 

 

https://www.relaxury.nl/