Kijk op Interieur
Image default
Aanbiedingen

Welke infiltratiesysteem is de juiste keuze voor een lage budget?

Het klimaat verandert de hele tijd. Door deze veranderingen in het klimaat ontstaat er een steeds groter probleem met het afvoeren van regenwater in het gemeenteriool. Een infiltratiesysteem biedt hierbij een mogelijkheid om dit regenwater op te vangen en af te voeren via de bodem. Voor voorkom je wateroverlast. Welk infiltratiesysteem is de keuze voor een laag budget?

Wat is een infiltratiesysteem?

Er zijn verschillende soorten infiltratiesystemen beschikbaar. Al deze systemen zijn anders, maar ze hebben hetzelfde doel. De systemen bestaan uit een plek waar het water opgevangen wordt, tijdelijk opgeslagen wordt, waar na het afgevoerd wordt terug de grond in. De verschillende soorten infiltratiesystemen zijn te vinden bij Regenwaterbuffer

Een infiltratiesysteem zal vooral helpen om wateroverlast te voorkomen, maar zal ook helpen bij droogte. Doordat er steeds meer water in kortere periodes valt, kunnen er problemen ontstaan in het gemeenteriool. Omdat alles zo snel afgevoerd wordt naar het gemeenteriool, ontstaat er ook steeds meer droogte. 

Door een infiltratiesysteem wordt dit regenwater opgevangen op eigen terrein en dus geïnfiltreerd door het systeem. Zo gaat het terug de grond in en zal het de droogte tegengaan en wateroverlast voorkomen. 

Soorten infiltratiesystemen tegen droogte

De verschillende soorten infiltratiesystemen zorgen allemaal voor de afvoer van het regenwater. Zo kun je bijvoorbeeld putten of buizen aanleggen om het af te voeren. Ook wordt er vaak gekozen voor het aanleggen van een grindkoffer. Dit is een makkelijke en betaalbare manier van een infiltratiesysteem.

Een grindkoffer is een infiltratiesysteem met kratten waarin het water opgevangen wordt. Er worden kratten ingegraven omwikkeld met geotextiel. Via een zandvangput wordt het water gefilterd en geleidelijk terug de bodem in gelaten. Hiervoor hoeft er dus geen leidingwerk aangelegd te worden. Dit scheelt weer een stuk in kosten en is daarom een goede en betaalbare optie. 

Lijngoot als afwatering

Als er veel water in korte periode valt zal de tuin problemen kunnen krijgen met het afvoeren van al dat water. Er is niets vervelender dan dat je tuin veranderd in een waterballet na een flinke bui. Hierbij zijn tegels in de tuin vaak de boosdoener. De oplossing hiervoor is het aanleggen van een lijngoot in de tuin. 

Een lijngoot zorgt ervoor dat het regenwater opgevangen en afgevoerd kan worden. Het is een langwerpige goot die makkelijk is te installeren bij bijvoorbeeld je terras of gras. Dit zijn vaak de plaatsen waar het snelste wateroverlast ontstaat. 

Een lijngoot is goed te personaliseren en geheel af te stemmen naar de stijl van je tuin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten. Je kunt voor het aanleggen hulp van vakmannen met lijngoot kiezen krijgen. Ze weten als de beste wat voor soort lijngoot of infiltratiesysteem het beste bij je tuin past. 

Vergelijk de mogelijkheden

Er zijn veel verschillende soorten infiltratiesystemen beschikbaar. Vraag hulp aan een expert wat het beste bij je tuin zal passen. Zo ben je verzekerd van de beste optie voor de beste prijs. Zo kun je kiezen en afwegen welke vorm van infiltratiesysteem de minste gevolgen heeft voor je tuin en welke kosten hierbij horen.