Kijk op Interieur
Image default
Verbouwen

Stucwerk verschillen

Stucwerk is eigenlijk een simpel proces van de muren plus plafonds glad vervaardigen. Eigenlijk heb je twee grote verschillen je kunt muren op deze netheid glad afwerken:

  • Stuc- Af messen
  • Stuc- Raapwerk

Stucwerk Raapwerk

Wanneer het om stucwerk gaat is keurigheid glad afwerking van belang. Het raapwerk is een hele grove vorm van een eerste laag op stenen aangebracht. Dit wordt machinaal of met den hand gedaan. De stappen die worden genomen bij raapwerk wezen intensiever dan stucwerk. Bij gebruikelijk stucwerk is de muur in 2 a 3 dagen droog en helemaal klaar. Bij centimeters raapwerk zijn er sporadisch waterput vier lagen nodig daarna bestaat uit filmen zowel benodigd. Dit vermag in extreme gevallen wel tot een week duren.

 

Af messen goedkope stukadoor methode

Dit af messen is een goedkope stukadoor methode. Hiermee laat men het stucwerk inwillig meebewegen langs den muren of plafonds. De oppervlakte wordt dan met een relatief dunne laag hechtpleister afgevlakt. Het stucwerk zal niet 100% waterpas gelijk zijn. Weinig mensen zullen immers inclusief een waterpas de rechtheid van den wanden controleren.

Het komt aan het licht mits je het idee hebt door bijvoorbeeld daar keukenkastjes te zetten. Dan moet de muren wel loodrecht zijn. Je wilt namelijk geen kieren aan de flank van de kastjes. Dit heet ook raapwerk en dit is duurder dan af mes stucwerk. Indien kan de muren een beetje kromgebogen zijn. Vakmensen hebben vlakheidsklasse van stucwerk en dit kan behoorlijk verschillen als je een echte topper met liefde voor zijn vak vergelijkt met een klusjesman.

 

Vlakheid van mijnstucexpert stukadoor Utrecht

De effenheid van een wand en/ of plafond geeft nog wel een voer voor discussie achteraf bij een klus. Daarom is het goed om vooraf duidelijke afspraken te overleggen over de mate van vlakheid die je wenst. Behang klaar, dit is redelijk vlak maar niet mooi genoeg om overheen te sauzen

In den praktijk wordt deze NEN standaard noch vaak gebruikt door stucbedrijven. Sterker nog: aantal stukadoor zou dit nog nooit te handen hebben gehad.

   

Praktijk van stukadoorsbedrijf

Wil je de norm niet toepassen maar wel enige zekerheid dan is het slim om bij vorige klussen van de stukadoorsbedrijf te gaan navragen hoe bij hen is gegaan. Natuurlijk bekijk je ook het resultaat daar om te zien of de vlakheid ook goed genoeg is voor jou. Vraag tevens aan die mensen of de stukadoor zonder meerkosten nog dingen bij had werkt als het niet vlak genoeg was volgens hen.

 

http://mijnstucexpert.nl/