Kijk op Interieur
Image default
Meubels

Schuimrubber

Wat is schuimrubber precies?

Schuimrubber is een poreus materiaal. Dit wil zeggen dat er luchtbelletjes in het materiaal zitten. Deze luchtbellen werken als een soort poriën. Het doel van deze luchtbellen kan zijn om het gewicht te verlagen of om isolatie te vergroten. Door deze poriën is het schuimrubber verend. Het rubber van het schuimrubber wordt voornamelijk gemaakt van het natuurproduct latex. Echter wordt het ook gemaakt via een chemische weg. Het schuimrubber wordt veel gebruikt voor matrassen. Een vergelijkbaar materiaal aan schuimrubber is polyetherschuim. Het schuim komt aan zijn naam omdat het gemaakt is van polyether. Soms wordt dit polyetherschuim te onrechte wel eens schuimrubber genoemd.

 

Schuimrubber matras

Zoals hierboven verteld is wordt schuimrubber ook wel gebruikt voor het maken van matrassen. Naast matrassen van schuimrubber heb je nog andere soorten die gebruikt worden voor het maken van matrassen. Dit zijn:

–       Polyether: een synthetisch materiaal dat van zichzelf niet verend is maar doordat er miljoenen cellen in zijn aangebracht krijgt het vering. De warmte isolatie van een matras van polyether is goed. Ook is de vochtdoorlating erg goed en door het gewicht makkelijk te hanteren

–       HR Koudschuim: HR staat voor High Resilience. Dit betekend dat het hoog elastisch is en daarom een zacht materiaal. Voordelen aan deze matrassen is dat het non allergeen is. Verder is het reukloos, hoog elastisch en niet toxisch. Verder zitten er geen zware metalen is en heeft het beteren eigenschappen dan een polyetherschuim matras. Door miljoenen kleine cellen lijkt het matras op een spons. Door de kleine buisjes in het matras is de verluchting en vochtafvoer maximaal.

–       Latex: dit is het materiaal waar we het hierboven al over hebben gehad en wordt ook schuimrubber genoemd. De meeste latex matrassen bestaan uit een mix van synthetisch en natuurlijk latex. Dit omdat de duurzaamheid van een natuurlatex matras gunstiger is.

–       Traagschuim: voor Nasa is een materiaal ontworpen dat druk verlaagd tijdens de lanceringen van raketten. Later is gebleken dat dit een uitermate geschikt materiaal is om op te slapen. Veel fysiotherapeuten en ziekenhuizen zijn gebruik gaan maken van producten met traagschruim.

https://www.schuimrubberwinkel.nl/