Kijk op Interieur
Image default
Bedrijven

Op (wc) papier zo gemakkelijk, maar hoe ontstop je een toilet?

Wanneer het je echt niet zelf lukt, kun je altijd nog een expert inschakelen. Maar er zijn gelukkig manieren om het helemaal zelf te doen.

Soms heb je het helemaal aan jezelf te danken maar in andere gevallen ook helemaal niet. Wanneer maandverband en tampons in de toiletpot verdwijnen, bijvoorbeeld. Of ander afval. Want wc papier gaat er toch ook in? Ja, dat klopt. Maar dat lost vanzelf wel op. Bij ander afval is dat niet het geval. Ook al zul je zelfs daarmee voorzichtig moeten zijn, want toiletpapier kan de boel ook verstoppen. Maar goed, de oorzaak daargelaten: hoe los je dit probleem nou precies op? Nou, voor een toilet ontstoppen bestaan verschillende handige lifehacks. Kijk maar even mee.

De uitblinkende borstel

Probeer die eerst maar eens, want als het goed is staat die al klaar. Je borstel gebruik je niet alleen om je (rem)sporen te wissen na een bezoek aan je toilet, maar ook om een eventuele verstopping verder door te drukken naar de riolering. Door de borstel in het reservoir te drukken en op en neer te bewegen, creëer je een vacuüm effect. Spoel nog een paar keer grondig door, wanneer dit de verstopping goed oplost. Zo niet, terug naar de figuurlijke tekentafel.

Niemand verstopt zich voor de chemische ontstopper!

Nogal wiedes, hè? Daar is het immers voor bedoeld. Natuurlijk kan er te weinig in de fles zitten waardoor de verstopping niet goed oplost. Sowieso is het verstandig om de boel na te spoelen met warm water. Maar dit is nog wel altijd de meest beproefde methode.

Gebruik dit wel als laatste redmiddel, omdat de agressieve stoffen erin niet bijster goed zijn voor de natuur. Gelukkig bestaan er ook milieuvriendelijke varianten, die echter wel als nadeel hebben dat het langer duurt voordat ze werken. Alles heeft dus zo z’n voor- en nadelen, hè?

Als de nood het hoogst is, is heet water nabij!

Ja, heet water om mee na te spoelen. Maar het kan ook de benodigde behandeling an sich zijn. Bedenk wel dat deze truc ironisch genoeg niet waterdicht is. En ook dat kokend water het keramiek van je wc pot kan bederven. Dus gebruik water uit de kraan, zo heet mogelijk. Giet minstens twee liter in de pot, waarna de boel hopelijk weer makkelijker doorspoelt. Zo niet, herhaal dit dan na vijftien minuten. Wanneer blijkt dat de verstopping al in de leiding zit, moet je een andere methode proberen.

De boel flessen

Maar dan letterlijk! Heb je niet zo’n echte ontstopper in huis – en dan bedoelen we dus niet het chemische goedje maar zo’n stok met een zuignap eraan. Jammer, maar goed op te lossen. Knip gewoon een plastic fles open aan de onderkant. Zorg dat de dop erop blijft zitten. Zet de open onderzijde in het reservoir en beweeg de fles op en neer. Begint het water daar beneden te borrelen? Dan is dat een teken dat de boel los komt! Nu nog even een paar keer doorspoelen en je bent klaar.