Kijk op Interieur
Image default
Woningen

Laat je inspireren door een van deze woonstijlen

Wat is jouw woonstijl?

Als je wilt gaan verbouwen of je woonkamer in gaat richten is de eerste vraag die je tegen zult komen welke woonstijl het gaat worden. Dat is geen makkelijke vraag, er zijn namelijk ongelooflijk veel woonstijlen en dus eigenlijk veel te veel keuze. Het is begrijpelijk dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet en dat je graag wilt weten welke woonstijlen er zijn. Laat je dus inspireren door een van deze woonstijlen

 

De moderne woonstijl

We beginnen met een van de strakste woonstijlen die er is. In deze soort interieurs zie je meestal veel strakke lijnen en veel designer meubilair. Je zou ook wel kunnen zeggen dat de moderne woonstijl overlap heeft met de minimalistische woonstijl, het is namelijk meestal vooral functioneel ingericht. Daarbij zie je veel kleuren als zwart, wit en grijstinten en wordt er veelal gebruik gemaakt van harde materialen als beton en marmer. In de moderne stijl staat dit echter niet vast, het is namelijk ook heel modern om hier een eigen spin aan te geven. Je kan ook prima de kleuren rood en groen en iets van hout in je interieur gebruiken.

 

De romantische woonstijl

Deze woonstijl kun je bijna samenvatten in de kleur roze. Maar dan doe je de romantische woonstijl wel iets te kort, ook al is het de meest gebruikte kleur. Er wordt veel gebruik gemaakt van zachtere materialen als bijvoorbeeld hout, linnen en katoen. Veel gebruikte kleuren zijn kleuren als donkerpaars, donkerblauw, roze en pasteltinten. Je ziet ook veel antieke voorwerpen als porselein en glaswerk terug in deze stijl.

 

De botanische woonstijl

In deze woonstijl komt heel erg veel groen en natuur terug. Dat is ook niet gek, want het zit letterlijk in de naam. Botanisch betekent in het latijn namelijk plantkunde. Dat betekent niet dat deze stijl alleen maar om planten draait, er komen ook heel veel natuurlijke materialen in terug. Zo zie je veel materialen als hout, bamboe, touw, rotan, wol, en steen terug in deze soort interieurs. Deze materialen zijn ook bijna niet bewerkt en je ziet ze dus in hun natuurlijke vorm. Eigenlijk haal je de natuur een beetje van buiten naar binnen bij deze stijl.

 

De Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl is een hele lichte en heldere stijl. Het meubilair in deze stijl is vaak erg basic en rustig en heeft ook wel kenmerken van de moderne stijl. Veel gebruikte materialen zijn hout, linnen en katoen. Veel gebruikte kleuren zijn wit en voornamelijk zachte kleuren als bijvoorbeeld pastelroze en pastelgroen. In deze stijl is het ook erg belangrijk dat materialen duurzaam zijn.

 

De retro woonstijl

De retro woonstijl is gebaseerd op de stijl van de jaren 50, 60 en 70. Retro betekent dat ook letterlijk terugkijken. De kern van deze stijl komt voornamelijk uit deze jaren, maar dat betekent niet dat je geen moderne invloeden tegenkomt in deze interieurs. Je vindt in deze stijl veel warme kleuren als rood, bruin en geel terug en er wordt veel gebruik gemaakt van hout. Ook zie je veel vintage producten bij deze woonstijl.

 

De landelijke woonstijl

De landelijke woonstijl kenmerkt zich, zoals de naam al zegt, door de rust en de sfeer van het platteland. Het voornaamste doel van deze stijl is om sfeer, gezelligheid en comfort te creëren. Je ziet voornamelijk rustiek meubilair en er wordt veel gebruik gemaakt van hout. Een nette afwerking is niet nodig. De meeste gebruikte kleuren zijn grijstinten en natuurlijk de kleur van hout.

 

De Industriële woonstijl

De grootste inspiratiebron voor deze woonstijl zijn oude fabriekshallen en werkplaatsen. Het is dan ook niet gek dat je veel stoere materialen als beton, bakstenen en staal terug ziet in deze stijl. Je ziet ook veel grijze en donkere kleuren terug en de materialen zijn zo min mogelijk bewerkt zodat het er zo rauw mogelijk uitziet. Daarbij is het leuk dat bijvoorbeeld bedrading van lampen en riolering niet perse weggewerkt moet worden. Die zijn gewoon nog zichtbaar. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van ietwat geleefde en gerecyclede materialen. Een kastje kan zomaar uit een school gehaald zijn en voor de ladegreepjes geldt hetzelfde.

 

De bohemian woonstijl

De bohemian woonstijl kenmerkt zich vooral door het feit dat een hele expressieve stijl is. De basis van deze stijl is dat juist helemaal niet, meestal is deze namelijk in een rustige onopvallende kleur. Het expressieve brengt zich vooral naar voren in accessoires als een vloerkleed, een kussen, de bank, een kast, een ladeknopje of een schilderij. Veel inspiratie hiervoor wordt gehaald uit gebieden als Noord-Afrika en India.