Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je de juiste tegels voor de badkamer

Het kiezen van de juiste tegel voor je badkamer is niet eenvoudig, want je zult al snel merken dat er tal van mogelijkheden zijn om uit te kiezen. Met dit artikel willen je helpen bij het kiezen van een perfecte tegel door enkele basisprincipes door te nemen.

Er zijn drie dingen die van belang zijn bij het kiezen van een tegel: de grootte van de tegel, de kleur en het ontwerp van de tegel versus de lay-out waarin je de tegels plaatst. Het uiteindelijke doel is om je ruimte aangenaam en visueel groter te maken. Met slechts drie variabelen is het aantal mogelijke combinaties eindeloos, vooral omdat je meer dan één type tegel in één ruimte kunt gebruiken.

Grootte van de tegel

Er wordt vaak gezegd dat de grootte van de tegel moet evenredig moet variëren met de grootte van de badkamer: kleine tegels in kleine badkamers en grote tegels in grote badkamers. Dit is echter niet waar. Een kleine badkamer kan profiteren van grote tegels, omdat met minder voeglijnen de ruimte visueel groter kan aanvoelen. Door kleinere tegels te gebruiken of tegels met een kleiner patroon, zoals mozaïeken, kan de ruimte kleiner aanvoelen. Daarbij is het meestal een slecht idee om dergelijke tegels op alle muren te plaatsen. Als algemene richtlijn geldt dat grotere tegels beter zijn, omdat ze de ruimte vergroten en er eleganter doen uitzien, in tegenstelling tot kleinere tegels die de ruimte optisch verkleinen. Maar dit is slechts een algemene vuistregel en er zijn veel succesvolle badkamerontwerpen die kleinere tegels gebruiken.

Mozaïeken en soortgelijke patronen kunnen goed werken als deze met de juiste hoeveelheden worden aangebracht, bijvoorbeeld om op een bepaald gebied tussen grotere tegels aan te brengen. Kleinere patronen kunnen wonderen doen voor de vloer van een kleine badkamer.

Soorten tegel lay-outs

Er zijn drie hoofdtypen tegel lay-outs. Deze kunnen van toepassing zijn op bijna elke tegel die je tegenkomt. Ten eerste is er de normale lay-out waarbij je tegels gewoon naast elkaar legt en een raster van voeglijnen maakt. Meestal is dit een passende keuze, omdat dit precies is wat mensen verwachten te zien als ze een badkamer binnenlopen: het creëert een gevoel van orde.

Het tweede type is het baksteenpatroon, waarbij elke tegel met de helft van de lengte wordt verschoven. Het baksteenpatroon laat het oog focussen op het patroon zelf in plaats van de lengte-en breedtelijnen. Baksteenpatroon kan horizontaal of verticaal zijn. Vierkante tegels laten niet veel verschillende patronen toe, maar langwerpige of rechthoekige tegels bieden verschillende extra opties.

Het derde type is het diagonaal patroon. Deze vergroot visueel het vlak waarop het zich bevindt, en meestal gebeurt dit op de vloer. Het oog wordt ‘misleid’ om de diagonale lijnen te volgen, die veel langer zijn en daarom lijkt de hele kamer groter. Dit werkt vooral goed bij kleinere tegels of tegels met kleinere patronen.

Kleur van de tegel

De meeste mensen denken dat lichtere kleuren de ruimte groter doen lijken omdat ze meer licht reflecteren, terwijl sommigen zullen beweren dat de pure witheid van die tegels de ruimte juist verstopt en dat donkere tegels een gevoel van afstand creëren tussen jou en de muur. Dit zou des te meer het geval zijn als de andere elementen in de badkamer, zoals de wastafel, planken en andere elementen, wit of licht van kleur zijn.

De meningen hierover verschillen en er zijn veel verschillende combinaties die je in één badkamer kunt gebruiken, dus hier is geen goed of fout. Door slechts één kleur tegels te gebruiken, helemaal wanneer die kleur wit is, wordt de ruimte niet vergroot. Het werkt vaak veel beter om tegels met verschillende kleuren, lay-outs en patronen toe te passen, om zo de illusie te wekken dat de badkamer groter is dan in werkelijkheid. Een puur witte badkamer zal dat niet doen.

Een donkere vloer met witte muren, zal de kamer waarschijnlijk visueel vergroten en het doen lijken alsof de vloer de muren wegduwt en daardoor de hele kamer groter maakt. Een witte vloer met donkere muren zal waarschijnlijk het tegenovergestelde doen en het doen lijken alsof de muren op je afkomen. Er zijn echter uitzonderingen hierop, waarbij donkere muren met lichte vloeren in sommige ontwerpen wel goed blijken te werken.