Kijk op Interieur
Image default
Bedrijven

Creëer een gezellig binnenklimaat met een vlakke lichtkoepel

Als je het dakoppervlak van je huis wilt uitbreiden om er een woonruimte van te maken, kan je dit ook doen door het plaatsen van een vlakke lichtkoepel. Hiermee zorg je voor een gezellig binnenklimaat en bespaar je op stookkosten.

Een plat dakraam lijkt erg op een normaal raam. Beide dakramen hebben dezelfde basisfunctie: licht door het plafond en door de elementen laten binnendringen. Het grote verschil tussen hen is en hoe ze eruit zien. Sommige mensen hebben liever een plat dakraam dat hun aandacht niet trekt. Andere mensen vinden het prettig om een ​​lichtkoepel te hebben vanwege de unieke uitstraling die het geeft. Beide typen zijn duurzaam en helpen je huis te beschermen tegen de elementen terwijl ze licht binnenlaten. Platdakramen of vlakke lichtkoepels worden niet alleen gebruikt voor honderd procent platte daken, maar ook voor platte daken met een hellingshoek tot 15 graden. De dakhelling komt hierbij overeen met de hoek tussen het dakoppervlak en de horizontale zolder of gebouwplafond. Het klassieke platdakraam is de lichtkoepel. Het wordt zo genoemd omdat het raam niet vlak in het dakvlak wordt ingebouwd, maar er in een koepelvormige boog boven uitsteekt.

Tegenwoordig zijn enkelvoudige platdakramen echter niet alleen verkrijgbaar met traditionele glazen koepels, maar ook met platte beglazing. Zo kenmerkt bijvoorbeeld het platdakraam vlakglas zich door een volledig vlakke buitenruit met dubbel glas. Deze bestaat uit gehard glas aan de buitenkant en gelaagd glas aan de binnenkant. Samen met het onderliggende zwarte frame zorgt het platte vlakglas voor een chique design dat veel klanten eleganter vinden dan de conventionele koepellook. Je kunt misschien afvragen of platte ramen nog wel dakramen zijn. De buitenbeglazing zelf heeft immers geen koepelvorm. Omdat dit echter ook kleinere individuele ramen zijn die samen met het raamkozijn op het dakoppervlak zitten, is de naam koepel helemaal niet verkeerd.