Kijk op Interieur
Image default
Bedrijven

7 tips: Huis kopen in Den Bosch

Wil je een huis kopen in Den Bosch? Leuk, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Want in deze onzekere markt kan het nog knap lastig zijn om dat ideale huis te vinden. Voor je het weet is dit huis al verkocht. Of nog erger: je uitgebrachte bod was veel lager dan dat van een ander. Om toch de kans op een woning in Den Bosch te vergroten, zetten wij de 7 belangrijkste tips op een rijtje.

Tip 1: Informeer jezelf vooraf over de hypotheek

Door vooraf aan alle bezichtigingen en biedingen alvast te kijken naar de hypotheek, bespaar je jezelf een hoop moeite en stress. Met informatie over de maximale hoogte van je hypotheek kun je de concurrentie net wat voor zijn. Zo hoef je uitsluitend te zoeken naar huizen binnen je budget. Ook kun je niet per ongeluk te veel op een woning bieden. Eindelijk een huis gevonden dat past bij je wensen en je budget? Dan kun je ineens veel sneller schakelen dan concurrenten, wat je zomaar dat leuke huis op kan leveren.

Tip 2: (g)een hypotheek bij de bank

Veel mensen zullen zich voor een hypotheek direct wenden tot hun eigen bank. Dit is echter niet altijd de beste oplossing. Hierover in gesprek gaan is echter wél altijd een goede oplossing. In dit gesprek met een hypotheekadviseur kun je verschillende onderdelen bespreken. Bijvoorbeeld de voorwaarden die je wilt stellen aan je hypotheek. Denk hierbij aan de maximale hoogte en de maandlasten. Ook is het belangrijk hoeveel eigen spaargeld je in wilt brengen en of je tussentijds extra kunt aflossen. Zo kun je, samen met de hypotheekadviseur, kijken welke aanbieder het beste bij jouw situatie past. Op deze manier voorkom je dat je onbewust te veel aan je hypotheek betaalt of een hypotheek afsluit die helemaal niet bij jouw situatie past.

Tip 3: Kies voor een aankoopmakelaar

Je kunt tegenwoordig geen hogere hypotheek afsluiten dan de taxatiewaarde van je nieuwe huis. Het verschil tussen de maximale hypotheek en de aankoopsom moet je in dit geval opbrengen uit eigen middelen. Om te voorkomen dat je te veel spaargeld aanboort, kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar kent namelijk de ins and outs van de woningmarkt in Den Bosch. Hij of zij heeft veel connecties en kennis over alle huizen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar nuchter en objectief blijven kijken naar de situatie. Zo voorkom je dat je overhaaste beslissingen maakt of te veel voor een huis gaat betalen. Ook de onderhandelingen met een aankoopmakelaar lopen over het algemeen stukken soepeler. Alles is kortom goed geregeld en te veel betalen doe je ook niet.

Tip 4: Let naast rente op andere voorwaarden

De rente is voor veel mensen een van de doorslaggevende factoren om voor een bepaalde hypotheek te kiezen. Deze keuze is begrijpelijk, maar zeker niet altijd de beste keuze. Als je bijvoorbeeld je rente mee kunt nemen naar je volgende woning, kan dit zeker slim zijn. door je rente mee te nemen en een hypotheek af te sluiten voor 20 of 25 jaar, betaal je ook bij je volgende huis niet te veel rente. Toch kunnen ook de voorwaarden van een hypotheek erg belangrijk zijn. Hierin staat bijvoorbeeld of je tussentijds extra mag aflossen. Wel zo fijn om vooraf te weten wanneer je dit van plan bent.

Tip 5: Informeer jezelf over de verkoop van je huidige huis

Ben je op dit moment al trotse eigenaar van een huis? Dan is het verstandig om te praten over de verkoop van dit huis met een expert. In deze gekke markt is er namelijk geen standaardadvies meer over de beste manier om dit huis te verkopen. Moet je bijvoorbeeld wachten tot je zelf zekerheid hebt over een nieuwe woning, of kun je het beste zo snel mogelijk verkopen? Via een gesprek met een makelaar in Den Bosch of adviseur wordt dit voor jouw persoonlijke situatie bekeken.

Tip 6: Kopen als starter

Starters hebben het in deze markt erg moeilijk, maar ook zij kunnen zeker aan een huis komen. Verschillende initiatieven maken het voor starters makkelijker om aan een huis te komen. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Hypotheek Garantie. Voor Den Bosch geldt zelfs een speciale Bossche starterslening, die uitsluitend voor starters geld. Hierbij is het wederom handig met een expert in gesprek te gaan. Deze biedt je zekerheid en geeft je belangrijke tips over het aankopen van je eerste huis.

Tip 7: Informeer jezelf!

Het schemerde al wel een beetje door in alle voorgaande tips, maar het is echt belangrijk. Win zoveel mogelijk informatie in tijdens het aankoopproces van je nieuwe huis in Den Bosch. Alles kan hierbij belangrijk zijn, van informatie over de woning tot informatie over de hypotheek. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je een keuze kunt maken.