Kijk op Interieur
Image default
Aanbiedingen

Welke haagplant is de beste keuze voor een tuin aan de kust?

Woon jij aan de kust, dan ben je bevoorrecht dat je iedere dag de heerlijk frisse zeewind door je gezicht kunt laten waaien. Echter heeft dit wel één keerzijde en dat is dat het zout in de gevel van je huis aantast. Niet voor niets zien je daarom ook vaak dat de mensen geen planten voor de deur hebben staan en ook zo weinig mogelijk gebruik maken van metalen elementen. Het zout wat namelijk door de wind wordt meegevoerd, zorgt voor corrosie, waardoor planten en ook metaal beschadigd raakt. Het blijven schilderen heeft daarom ook vrij weinig zin. Wil je dan toch iets voor de deur zetten, dan is het verstandig om een plastic stoel of bankje neer te zetten, dit kan een stuk beter tegen de zeewind en hoef je niet bang te zijn dat het snel beschadigd raakt. Maar hoe zit dit eigenlijk met planten? Omdat veel mensen toch wel graag wat planten in de tuin willen hebben staan, hebben wij een aantal tips, waarmee jij je tuin alsnog kunt voorzien van allerlei soorten planten.

 

Waarom moet je rekening houden met de zee?

Wanneer je aan zee woont, dan is tuinieren net een beetje anders, dan wanneer je landinwaarts woont. Dit heeft ermee te maken dat je aan zee te maken hebt met vaak extreme weersomstandigheden. Zo kan het de ene keer ontzettend hard waaien, terwijl het de andere keer redelijk windstil is. Daarbij moet natuurlijk ook dat het afhankelijk van de windrichting de ene keer een hele zilte of zoute lucht is. Dit maakt het dat je je er bewust van moet zijn welke planten wel en niet geschikt zijn voor in de tuin. Een plant die hiervoor bijvoorbeeld bij uitstek geschikt is, is de Fargesi. Wel is het belangrijk om eerst wat deskundige advies over fargesia in te winnen, voordat je deze daadwerkelijk in je tuin plaatst. Deze plant heeft namelijk een speciale behandeling nodig, waarover later in dit artikel meer.

 

Verschillende planten die geschikt zijn

Zoals je weet heb je aan zee te maken met allerlei verschillende omstandigheden die je in een ‘normale’ tuin natuurlijk niet hebt. Zo moet je er rekening mee houden dat de grond vaak droog is en ook niet vol zit met voedingsstoffen, maar ook de harde wind en zoute zeewind spelen hierin een rol. Daarbij komt ook nog eens dat zout natuurlijk zorgt dat het vocht uit je plant wordt getrokken, waardoor het extra belangrijk is dat je kritisch kijkt naar welke planten je in je tuin zet of hangt. Zo is de portugese Laurier een absolute aanrader. Niet alleen omdat ze tegen een flink stootje kunne, maar ook omdat ze er prachtig uitziet. Wil jij meer weten over de portugese laurier, klik voor meer informatie dan op deze link.

 

Hoe bepaal ik wat voor mij het beste is?

Wanneer je aan de kust woont, dan is het belangrijk rekening te houden met de hierboven genoemde omstandigheden. Dat maakt het juist dat de keuze voor bepaalde planten en ook bloemen soms best een uitdaging kunnen zijn. Vooral wanneer je niet heel erg thuis bent in deze wereld, is het aan te raden om advies in te winnen bij een bloemist of om online een goed rond te kijken. Het zou namelijk zonde zijn dat je een hoop geld uitgeeft aan bepaalde bloemen en planten die jij mooi vindt staan, maar deze het binnen de kortste keren begeven omdat ze er niet geschikt voor zijn.