Kijk op Interieur
Image default
Meubels

Wat je ECHT moet weten over spiegels in huis

Spiegels zijn handige accessoires in huis. Toch kan het best lastig zijn om de juiste plek te vinden voor een spiegel, want het kan een grote invloed hebben op je interieur. Ben jij op zoek naar de ideale plek? Dan moet je de volgende dingen echt weten.

Let op de reflectie

Een spiegel kopen gebeurt meestal vanwege het praktische aspect van het voorwerp. Je wilt jezelf kunnen zien wanneer je je haar kamt, je kleding past, of je wenkbrauwen bijwerkt. In al deze gevallen is de reflectie van de spiegel dan heel handig. Maar het is ook slim om er rekening mee te houden dat die reflectie er altijd is en dat kan van grote invloed zijn op de ruimte waarin de spiegel hangt. Hang een spiegel niet tegenover een sterke lichtbron, omdat je door de weerkaatsing hiervan jezelf dan niet goed meer kunt zien. Overigens kan die reflectie van licht niet alleen verkeerd, maar juist ook heel goed uitpakken. Heb je een donkere hoek in een ruimte? Zorg dan dat de spiegel zo hangt, dat die het licht juist richting die donkere plek weerkaatst.

Kies het juiste formaat

Denk van tevoren na over het doel waarvoor je de spiegel koopt. Een passpiegel heeft vanzelfsprekend een groter formaat dan een spiegel boven de wastafel, maar dan is er nog veel variatie mogelijk. Heb je in een kamer voldoende plek? Dan is het geen probleem om een passpiegel wat kleiner te kopen, omdat je dan toch nog voldoende afstand kunt creëren om jezelf helemaal te kunnen zien. Let er daarbij wel op dat zo’n spiegel hoog genoeg hangt. Het werkt natuurlijk niet wanneer je moet bukken om je hoofd te kunnen zien. Heb je niet zoveel ruimte? Dan kun je overwegen om een staande spiegel aan te schaffen. Die hang je niet aan de wand, maar staat op een standaard, waarbij je de hoek vaak een beetje kunt verschuiven.

Zoek de ideale vorm

De rechthoekige, standaard spiegel wordt nog steeds veel verkocht. Ook in de badkamer of in de gang zijn de rechthoekige exemplaren nog populair. In 2023 zie je wel steeds meer ronde vormen verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan een grote ronde spiegel met verlichting voor boven het badkamermeubel. Ben je specifiek op zoek naar een spiegel, om de inrichting van je huis met accessoires af te maken? Kijk dan ook zeker eens naar andere vormen. Kies bijvoorbeeld een exemplaar met afgeronde hoeken, of voor een spiegel met een nog veel grilliger vorm. Zo wordt de spiegel een eyecatcher in de ruimte!