Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Wat is een plaagdier en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Een plaagdier is een dier dat in grote getalen voorkomt en over eigenschappen beschikt die door ons als beschadigend worden gezien. Daarbij worden ze beschouwd als lastig en ongewenst, dit kan komen door verschillende redenen. In plaats van de term plaagdier wordt ook wel de term ongedierte gebruikt. Welke dieren hiervoor classificeren hangt af van de situatie en de definitie die je er zelf aan geeft. Ongedierte in de ene situatie is juist een handige toevoeging in een andere situatie. Dieren die vaak als ongewenst worden gezien zijn onder andere muizen, ratten, mieren, zilvervisjes en mollen. Wanneer je hier last van hebt, kan je kiezen voor ongedierte bestrijden.

Welke soorten plaagdieren zijn er?

Er zijn vier soorten plaagdieren. De eerste zijn de geïntroduceerde dieren. Hieronder vallen dieren die in een ander ecosysteem worden geplaatst en daar voor problemen zorgen. Dit komt doordat ze niet gewend zijn om te leven in deze omgeving. Ten tweede de gevaarlijke plaagdieren. Dit ongedierte brengt vaak een gevaar met zich mee voor mensen, denk hierbij aan ziektes of andere zaken. Voorbeelden hiervan zijn ratten, muggen, maar bijvoorbeeld ook de eikenprocessierups. Concurrerende plaagdieren zijn dieren die concurreren met mensen. Bijvoorbeeld sprinkhanen die gewassen aantasten of boktorren in het hout van huizen. Als laatste de enge en hinderlijke beestjes. Deze dieren zijn simpelweg lastig zoals wespen et cetera. 

Redenen voor ongedierte in jouw huis

Wanneer je ongedierte spot in jouw huis of bedrijfspand, dan is dit een erg vervelende situatie. Je kan hierachter komen doordat je uitwerpselen, beschadigingen of zelfs dode dieren vindt. Er zijn een aantal oorzaken te benoemen waarom het ongedierte specifiek voor jouw pand heeft gekozen. Ten eerste is een gebrek aan hygiëne de meest belangrijke reden voor een besmetting. Hoe schoner je woont en werkt, hoe kleiner de kans op ongedierte. Ten tweede kan een plaag zich ook verspreiden. Als de buren last hebben van muizen, dan is de kans groot dat ze ook bij jou langskomen. 

Diervriendelijke manieren om van mollen in de tuin af te komen

Mollen in je tuin is vervelend, maar er zijn een aantal dingen die je zelf kan proberen voor mollen verjagen. Over het algemeen zien mollen erg slecht, maar hun gehoor daarentegen is erg goed. Hierdoor zijn ze erg gevoelig voor geluid, daarom zijn er apparaten die een ultrasoon geluid verspreiden. Het is voor mensen niet hoorbaar, maar voor de mollen wel. Het is ook mogelijk om flessen voor een deel in te graven, als de wind gaat waaien ontstaat er geluid. Voor mollen is dit erg vervelend omdat ze graag op rustige en stille plekken verblijven. Ze hebben een gevoelige neus, dus knoflook in de molshoop leggen kan ook helpen. 

Tips tegen mollen in je tuin

Als je überhaupt wilt voorkomen dat mollen jouw tuin betreden, dan zijn hiervoor een aantal oplossingen. Plant veel groen met lange wortel, mollen vinden het namelijk vervelend om hier doorheen te graven. Een mollennet ingraven zorgt ervoor dat ze niet in de buurt van je gazon kunnen komen. Daarbij kan je een mollentriller in jouw tuin plaatsen, deze werkt op zonne-energie en verjaagt gemakkelijk de mollen uit jouw tuin. Daarbij kan je ook eventuele molshopen terug de grond in duwen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de mol op zoek gaat naar een rustigere plek, de verse aarde zorgt ook voor een betere plantengroei.