Kijk op Interieur
Image default
Woningen

Voor- en nadelen van een eigen woning bouwen

Met de woningprijzen van nu kiezen mensen er steeds vaker voor om grond te kopen en dan zelf iets te gaan of laten bouwen. Dit is voor velen een betere keuze, maar toch zijn er zaken waar je ook rekening mee moet houden. Het kan namelijk ook minder slim zijn voor sommige. 

Voordeel 

Een groot voordeel zijn alle kosten die je bespaart. Denk aan de hypotheekrente die minder is en de financiën voor de bouwe zelf. Je komt een stuk voordeliger uit. Vooral in 2021 was de hypotheekrente nog nooit zo laag geweest. Begin 2020 was dit nog 1,6% en drie jaar geleden zo’n 2% voor een lening op 20 jaar tijd. Door deze lage rentetarieven en het gezinsinkomen dat nog stijgt, is het bouwen van een woning dus erg gunstig voor velen. 

Nadeel 

Je kan het wellicht zelf al wel bedenken, maar het bouwen van een huis is enorm veel werk. Het scheelt een stuk met als je gewoon een huis wat al gemakt is, koopt of huurt. Je moet het er zelf maar voor over hebben om al het werk erin te zetten. Door al het werk duurt het ook nog eens een stuk langer, voordat je er daadwerkelijk kunt gaan wonen. Je moet er dus een lange periode voor vrij houden en ondertussen nog ergens anders een woning hebben. 

Voordeel 

Jij bepaalt alles. Met een eigen nieuwbouwwoning ben jij eigenlijk de baas. Vanaf begin tot eind mag jij zeggen hoe je alles wilt hebben. Zo maak je een woning die echt perfect bij jou en eventueel je gezin past. Zaken die je mist in andere woningen kun je gemakkelijk toevoegen aan de bouw van je je eigen woning. Bijna niets is dan ook te gek voor woorden. Hetzelfde geldt ook omgekeerd, als je iets niet mooi vindt of een idee niet ziet zitten dan kun je er gewoon voor kiezen om dingen te schrappen.

Nadeel

Het feit dat je vanaf nul begint en alles zelf mag doen is een voordeel, maar in sommige gevallen kan het ook een nadeel zijn. Je kan namelijk niks van te voren zien. Je kan prima een idee schetsen, maar het kan er uiteindelijk misschien wel anders uitzien dan in je gedachten. En vaak is het dan al te laat om nog aanpassingen te maken. Kan het wel? Dan komen er natuurlijk kosten bij en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. 

Genoeg om over na te denken dus. Het kan de juiste keuze voor je zijn, maar wellicht ook iets wat beter niet is voor je weggelegd. Ga dus van te voren goed langs al je opties en dan zul je vanzelf wel goed terecht komen. Leef ook meer over Prefab woningen.