Kijk op Interieur
Image default
Zorg

Tandverkleuring: zo ontstaat het, en dit kun je ertegen doen

Gele tanden zijn iets wat veel mensen bezwaarlijk vinden. Het kan een gevolg zijn van het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals koffie, thee, rode wijn of frisdrank. De tanden kunnen met de jaren ook geel worden omdat het glazuur dunner wordt, en daardoor een donkerdere kleur krijgen. Verkleurde tanden kunnen het zelfvertrouwen van een persoon aantasten. Het is daarom belangrijk om de oorzaken van gele en verkleurde tanden te begrijpen, zodat je maatregelen kunt nemen om deze te voorkomen en te behandelen. Ook kun je altijd een tandarts in Zevenkamp om advies vragen. 

De oorzaken van tandverkleuring

Tandverkleuring kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen verkleurde tanden veroorzaken. Dranken zoals koffie, thee, wijn, frisdranken en energiedrankjes kunnen kleurstoffen bevatten die na verloop van tijd de tanden kunnen verkleuren. Zure snoepjes en fruitsmoothies kunnen ook zuren bevatten die het glazuur aantasten. Ook bepaalde voedingsmiddelen, zoals balsamicoazijn, bevatten looizuur, wat tandverkleuring kan veroorzaken. Veroudering is ook een veelvoorkomende oorzaak van tandverkleuring. Met het ouder worden kan het glazuur op de tanden dunner en transparanter worden, waardoor het dentine, het weefsel waaruit tanden zijn opgebouwd, beter zichtbaar wordt. Bovendien kunnen tanden na verloop van tijd door slijtage verkleuren. 

Mondhygiëne 

Een goede mondhygiëne en regelmatig tandenpoetsen kunnen helpen om de tanden witter te maken. Het is belangrijk om de tanden minimaal twee keer per dag te poetsen, en regelmatig te flossen. Zuiveringszout en citroen zijn twee producten die vaak worden gebruikt om tanden witter te maken. Echter, het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan, omdat ze het glazuur van de tanden kunnen beschadigen. Je kunt dit daarom het beste in een kleine hoeveelheid gebruiken, en niet te vaak. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je een goede mondhygiëne hebt en regelmatig je tanden poetst. Indien nodig kun je je tanden een paar tinten witter maken.

Tanden bleken

Tanden bleken is een van de meest voorkomende methoden om wittere tanden te krijgen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, maar het meest voorkomende is het gebruik van een tandenbleekgel of het laten bleken van tanden bij de tandarts. Een tandenbleekgel kun je kopen bij de apotheek of online. Het is belangrijk om de instructies goed op te volgen om schade aan de tanden te voorkomen. Tanden bleken bij de tandarts is meestal duurder, maar is wel het veiligst en geeft betere resultaten.