Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Lekker relaxen in je hangmat

Bij een hangmat denk je aan een vakantie in een tropische omgeving. Begrijpelijk. Maar steeds meer mensen hangen er een op in de tuin en zelfs in huis. Dat geeft je een fijn vakantiegevoel, maar een hangmat is ook erg praktisch. Ongebruikt nemen ze heel weinig ruimte in beslag.

Stukje geschiedenis

Ongeveer 1000 jaar geleden zouden de Maya indianen in Midden-Amerika zijn begonnen met het maken van hangmatten.

Typen

Omvang

Hangmatten komen in een- en tweepersoonsuitvoering. Ook zijn er wel kleinere voor kinderen.

Stokken

Je hebt hangmatten met en zonder stokken aan de einden. Een hangmat zonder stokken ondersteunen het lichaam het beste. Je bergt ze makkelijker op en zijn ze minder kwetsbaar. Een dergelijke hangmat hang je de uiteinden op ooghoogte. Met stokken aan de einden, valt een hangmat niet dicht, je gaat er wat makkelijker op liggen en de presentatie is beter. Dat type kan je het beste zo strak mogelijk ophangen.

Braziliaanse hangmat

Een Braziliaanse hangmat zou je een traditionele hangmat kunnen noemen. Deze komt zonder stokken, is van katoen en gekleurd. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de knoop (oog) aan de uiteinden van de touwen, waaraan ze worden opgehangen. De echte Braziliaanse hangmat is aan het uiteinde afgewerkt met macramé, een vorm van textiel dat wordt geproduceerd met behulp van knooptechnieken.

Colombiaanse hangmat

Een Colombiaanse hangmat lijkt sterk op een Braziliaanse hangmat. Ook zonder stokken, gekleurd en van katoen. Echter, de uiteinden zijn anders. Ze worden niet opgehangen aan ogen, maar met de verlenging van de touwen die verstevigd zijn.

Mexicaanse hangmat

Met een Mexicaanse hangmat bedoelt men een nethangmat met stokken. Men gebruikt katoenen draden met draaglijnen van nylon.

Amerikaanse hangmat

Voor een Amerikaanse hangmat wordt gewatteerde stof gebruikt. Deze heeft stokken en wordt vaak geleverd met een vastgemaakt kussen. Ze zijn doorgaans groter en steviger dan de andere types. Ze zeer meer gericht op comfort, dan het praktisch zijn.

Hangmat standaarden

Wellicht denk je dat je voor het ophangen van een hangmat twee vaste ophangpunten nodig hebt, zoals aan bomen, palen of muren. Dat is niet zo. Er zijn standaarden voor het ophangen van hangmatten beschikbaar, die je vlot in elkaar kunt zetten en weer uit elkaar kunt halen. Je bent met een hangmat standaard dus niet aan een vaste locatie gebonden. Je hebt houten en metalen hangmat standaarden.