Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Energie opwekken met je eigen zonnepanelen

Energie opwekken met je eigen zonnepanelen

Het is mogelijk om zelf groene stroom op te  wekken. Hoe doe je dat? Door zonnepanelen op je dak te leggen. Het aanschaffen van zonnepanelen is wel een investering. Deze investering kan terug worden verdiend. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn de volgende gebruikstips zeker geen overbodige luxe. Snel energie vergelijken kost u dus ongeveer 1 of 2 minuten.

Het schoonmaken van zonnepanelen

Schoonmaken van zonnepanelen is in Nederland niet vaak nodig, want door de regen wordt het meeste vuil vanzelf afgespoeld. Is de hellingshoek van de panelen klein? Woon je vlakbij een vliegroute of een drukke weg? Dan kan schoonmaken wel nodig zijn. Vuile zonnepanelen wekken minder stroom op. Maak de zonnepanelen schoon met een spons en lauwwarm water. Het gebruik van schoonmaakmiddelen en een schurende borstel moet worden afgeraden. Beschadiging van de vuilafstotende coating van de zonnepanelen moet natuurlijk worden voorkomen. 

Kun je niet goed bij de zonnepanelen komen? Ga zelf geen halsbrekende toeren uithalen. Er zijn bedrijven die je zonnepanelen kunnen schoonmaken. Het afsluiten van een onderhoudscontract is het overwegen waard. Er komt dan ieder jaar iemand langs om je zonnepanelen schoon te maken. 

Het verzekeren van de zonnepanelen

Heb je een eigen huis? Dan is het apart verzekeren van de zonnepanelen niet nodig, want eventuele schade wordt vergoed door je opstalverzekering. Heb je een huurhuis? De eventuele schade wordt niet vergoed door je inboedelverzekering. Het is dus aan te raden om na te gaan of de huiseigenaar een opstalverzekering heeft afgesloten. Je moet hem toestemming vragen om zonnepanelen te mogen installeren. Vergeet dan niet om te vragen of hij een opstalverzekering heeft afgesloten. Heeft hij dat niet gedaan? Sluit dan een eigen aparte opstalverzekering af voor de zonnepanelen.

Het aanschaffen van een thuisaccu

Het is mogelijk om met de zonnepanelen opgewekte stroom die je niet direct nodig hebt op te slaan in een thuisaccu. Je kunt die stroom dan op een later moment gebruiken. Aanschaf van zo’n thuisbatterij, die een paar duizend euro kost, is echter niet nodig, We hebben in Nederland immers het salderingssysteem. Het overschot wordt automatisch teruggeleverd aan je energieleverancier. Deze stroom wordt op jaarbasis berekend met de door jou afgenomen stroom. Als u benieuwd bent naar de goedkoopste, vergelijk dan alle energieleveranciers even met elkaar.