Kijk op Interieur
Image default
Verbouwen

Een overzicht van verschillende soorten boren en hun toepassingen

Boren zijn essentiële gereedschappen voor iedereen die aan klussen of doe-het-zelf projecten werkt. Er zijn verschillende soorten boren beschikbaar voor verschillende materialen, zoals metaal, beton en hout. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten boren en hun toepassingen.

Metaalboren

Metaalboren, ook wel HSS-boren genoemd, zijn ontworpen om te boren in metalen oppervlakken. Deze boren hebben een scherpe punt en kunnen worden gebruikt op verschillende soorten metalen, waaronder staal, aluminium en messing. Metaalboren zijn verkrijgbaar bij een metaalboren shop in verschillende maten en kunnen worden gebruikt in combinatie met een boormachine of een boor pers.

Er zijn twee soorten metaalboren: de spiraalboor en de centerboor. De spiraalboor heeft een schroefdraad vormige groef rondom de boor en is geschikt voor het boren van gaten in zacht en hard metaal. De centerboor heeft een kleine boor aan het einde van de boor en wordt gebruikt om een startpunt te maken voor de spiraalboor.

Betonboren

Betonboren zijn ontworpen om te boren in betonnen oppervlakken en andere harde materialen zoals steen en baksteen. Deze boren hebben een hardmetalen punt en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Betonboren zijn verkrijgbaar in twee soorten: hamerboren en diamantboren.

Hamerboren zijn geschikt voor het boren van gaten in beton, baksteen en steen. Ze werken door middel van een hamerende beweging, die zorgt voor de nodige kracht om door het harde oppervlak te boren. Diamantboren, daarentegen, zijn ontworpen voor het boren van gaten in harde oppervlakken zoals beton en steen, waarbij precisie en gladheid van het geboorde gat belangrijk zijn.

Houtboren

Houtboren zijn ontworpen voor het boren in hout en andere zachte materialen zoals gipsplaten en kunststof. Houtboren zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten, zoals de vlakke boor, de speedboor en de gatenzaag.

De vlakke boor, ook wel Forstner-boor genoemd, is geschikt voor het maken van grotere gaten in hout. De speedboor, ook wel slangenboor genoemd, is geschikt voor het maken van kleine tot middelgrote gaten in hout en kan ook worden gebruikt voor het boren in kunststof en gipsplaten. De gatenzaag, tot slot, is geschikt voor het maken van ronde gaten in hout en andere materialen.