Kijk op Interieur
Image default
Woningen

Duurzaam verwarmen?

Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder torenhoge stookkosten voor gas biedt Nordicwoods een mogelijke oplossing. De oplossing is heel simpel: voor een betaalbare prijs hout kopen en daarmee je huis verwarmen. De aanschaf van warmtepompen en zonnepanelen is in heel Nederland gaande, maar door de hoge aanschafkosten is dat niet voor iedereen te betalen. Hout gelukkig wel, dus Nordicwoods biedt dé brandstof om betaalbaar de winter door te komen.

Boom voor een boom

Per gekapte boom wordt er een nieuwe boom geplant door Nordicwoods. Deze bomen worden gekapt puur om er brandstof van te maken. Tot nu toe zijn er al 60.000 bomen opnieuw geplant. Dit laat duidelijk zien dat Nordicwoods hun duurzame karakter serieus neemt. Gelukkig zegt het ook iets over hoeveel mensen het bedrijf al hebben gevonden en dus duurzaam hun huis verwarmen. Alle bomen worden geplant in Deense bossen en hadden in 2019 een netto-opname van DDK 2,9 miljoen ton CO2. Samen met onze oceanen zijn zij de belangrijkste bronnen van CO2. Om hout te kunnen gebruiken als verwarming moet je wel een kachel hebben en daar zijn ook veel mogelijkheden voor.

Pelletkachels

Eén van die mogelijkheden is de pelletkachel. De pelletkachel wint vooral de laatste jaren aan populariteit en is vernoemd naar de pellet, oftewel het langwerpige staafje dat gebruikt wordt als brandstof. Een pellet is geperst, dus hoog aan houtdichtheid, en heeft een laag vochtpercentage. Daarom is dit de ideale brandstof om duurzaam je huis te verwarmen. Dat een zaak pellets ook weinig ruimte inneemt is een prettige bijkomstigheid.
De van oorsprong Canadese uitvinding is inmiddels al 40 jaar oud, maar krijgt de laatste jaren ook in Nederland veel tractie. Naast de letterlijke warmte die de kachel afgeeft doet de figuurlijke warmte het goed voor ons. Vooral in deze donkere maanden. 

Verwarming een tandje lager

De meest extreme verhalen hoor je nu om je heen. De ene zit in de kou thuis en de ander zet niet eens de verwarming aan, in angst voor torenhoge gasrekeningen. Bewoners van appartementen weten zelfs gebruik te maken van warmte van andere woningen uit het complex en besparen hiermee. Dit zijn allemaal extreme maatregelen lijkt het, maar je kunt klein beginnen. De eerste stap om te besparen is de verwarming simpelweg een aantal graden lager zetten. Je kunt met één graad lager wel 120 m3 gas per jaar uitsparen. Omgerekend kan dat wel €375,- besparing zijn, met de huidige gasprijzen. Gelukkig merkt heel Nederland nu dat we met een graadje minder ook prima kunnen. Ook overheidsgebouwen doen hier nu aan mee.