Kijk op Interieur
Image default
Bouwen en verbouwen

Balkdragers

Verbouwen is een hobby en een beroep waar meer achter schuilt dan dat het lijkt. Het lijkt misschien alsof verbouwen slechts een kwestie is van een van stukken hout zagen en wat slaan met hamers, maar verbouwen is zo veel meer dan dat. Het is belangrijk om heel nauwkeurig te werken, omdat elke millimeter van invloed is op het eindresultaat. Het is ook belangrijk om te weten met welke materialen en gereedschappen je werkt. Een van de belangrijkste dingen bij het verbouwen is het correct berekenen van draaggewichten. Sommige onnauwkeurigheden zijn nog te repareren maar zodra je de fout in gaat bij balken bijvoorbeeld stort het gebouw in. 

 

Een van de manieren om te voorkomen dat dit gebeurt, is het gebruiken van adequate raveeldragers. Raveeldragers verbinden balken met elkaar en ondersteunen ze ook. Ze worden meestal gebruikt in een raveling indien de draagbalk onderbroken wordt. Daarom is het belangrijk om te weten welke verschillende soorten raveeldragers er zijn om te voorkomen dat je de verkeerde gebruikt. Er zijn raveeldragers zwaar en raveeldragers met strip. Welke je gebruikt is afhankelijk van de balken en vooral de positie van de balken die je gebruikt. Als er extra ondersteuning aan de onderkant van de balk nodig is, is het aan te raden om een raveeldrager met strip te gebruiken, aangezien die nog extra ondersteuning biedt.

 

Als er geen sprake is van een raveling is het mogelijk om andere soorten balkdragers te gebruiken. Een hoekanker bijvoorbeeld wordt ook gebruikt om balken onderling te verbinden, maar hoekankers doen dat enkel loodrecht, in een L vorm, in plaats van raveeldragers die dat doen in een Z vorm. 

 

Als je weinig ervaring hebt met klussen is het aan te raden om een expert te raadplegen en te vragen om advies in plaats van zelf zomaal te beslissen. Op deze manier voorkom je onnodige fouten en kan je zowel veiliger als goedkoper uitkomen. 

 

https://www.bnvtools.nl/