Kijk op Interieur
Image default
Aanbiedingen

Waarvoor worden bouten gebruikt bij de bouw?

Bouten zijn een veelzijdig hulpmiddel waar tegenwoordig veel gebruik van wordt gemaakt. Vooral in de bouw zul je veel bouten tegenkomen. Bouten zijn een soort stevige vorm van schroeven die samen met een moer aan de andere kant een te verbinden deel aan een ander te verbinden deel vastmaken. Bouten kunnen aan de moer vastgedraaid worden door middel van een steeksleutel of ringsleutel. Veel mensen vragen zich bij bouten echter een beetje af waar deze nou precies voor gebruikt worden. Dit is namelijk niet altijd even makkelijk om te weten.

De soorten bouten

Als je het hebt over bouten, hebben deze verschillende gebruiken. De dingen waar je een bout voor kunt gebruiken, is vooral afhankelijk van de vorm en maat van de bouten. Er zijn verschillende soorten bouten die veel gebruikt worden in de bouw. De ene bout voor wordt het ene ding gebruikt terwijl een andere vorm bout beter voor een ander gebruik gebruikt kan worden. Voordat je zomaar een bout uitkiest om gebruik van te maken, is het eerst belangrijk om te kijken naar het gebruik. Hierdoor weet je namelijk zeker dat je de bout op de beste manier kunt gebruiken.

Houtdraadbouten

Ondanks dat de naam dit een beetje suggereert, worden houtdraadbouten niet specifiek gebruikt voor hout. Het zijn namelijk de bout die je het meeste tegen zult komen en ook het meeste gebruik heeft in de bouw. Houtdraadbouten zijn namelijk bouten die erg stevig zijn. Daarom zijn ze ook voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Eén van de doelen waarvoor de houtdraadbouten veel gebruikt worden, is het verankeren van balken in het plafond. Om dit goed omhoog te houden, is het belangrijk om stevige bouten te hebben.

Tapbouten

Tapbouten zijn bouten die je vooral veel tegen zult komen als je het hebt over staalconstructies. Het speciale aan tapbouten is dat deze gebruikt worden om staalconstructies zo stevig mogelijk vast te maken. Het schroefdraad van deze bouten loopt dan ook helemaal tot net onder de kop van de bout. Hierdoor is het de ideale verbinding voor staalconstructies.

Draadeinden

Draadeinden zijn hele veelzijdige bouten. Dit zijn vaak lange bouten die afgezaagd kunnen worden zodat je de ideale lengte krijgt voor de toepassing. Als je het hebt over bouten kopen worden deze vaak gebruikt. Om gebruik te maken van draadeinden, moet er aan beide kanten van de bout een moer geplaatst worden. Op die manier kan de bout stevig bevestigd worden.

Andere manieren van bevestigen op de bouw

Als je het over de bouw hebt, zijn er ook een aantal andere manieren die gebruikt worden om dingen te bevestigen. Zo wordt dit ook veel gedaan door kit. Kit laten aanbrengen is verstandig als je een strakke afwerking wilt zonder randjes ergens langsheen. Zonder kit is de kans namelijk groot dat er bij toepassingen waar ook water te vinden er water door de kieren heen kan gaan lopen. Kit wordt echter altijd gebruikt voor de afwerking van dingen waarbij helemaal geen kieren gewenst zijn.