Kijk op Interieur
Image default
Wijn

Waarom zie je steeds minder wijnglazen van loodvrij kristalglas?

Zoek willekeurige wijnglazen op en de kans is groot dat erbij staat dat er loodvrij kristalglas inzit. Dit klinkt een beetje vreemd loodvrij kristalglas. Je bent namelijk op zoek naar echt kristal. Echt kristalglas wordt gemaakt met minimaal 10% lood en heeft dezelfde kwaliteit als een geslepen diamant. Dit schittert natuurlijk prachtig en geeft echt kwaliteit af aan je wijn. Maar toch komen we het bijna niet meer tegen op het internet. Dit heeft een aantal redenen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waarom er bijna geen wijnglazen meer gemaakt worden van kristalglas.

Wijnglazen van lood kunnen een vergiftiging veroorzaken

Eén van de belangrijkste redenen is dat je een loodvergiftiging kan krijgen door het drinken van wijn uit wijnglazen met lood. Wees nu niet direct bang om te drinken uit het wijnglas. In de praktijk zou je de wijn er een paar in moeten laten zitten voordat je er voldoende lood is afgegeven voor een vergiftiging. De meeste zullen de wijn er niet zo lang in laten zitten. Maar toch is het fijn gevoel, waardoor we zelf al sneller voor de loodvrije variant kiezen.

Wijnglazen met lood kunnen niet in de vaatwasser

Er is nog een reden om de loodvariant over te slaan. Een rondje in de vaatwasser kan fataal aflopen voor je dure wijnglazen. De glazen kunnen dof uitslaan en zelfs beschadigen. Je zal ze dus echt met de hand moeten omspoelen en afwassen. Als je geen vaatwasser hebt hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Maar er zijn toch een hoop mensen die het fijn vinden als de glazen gewoon in de vaatwasser kunnen na een avondje drinken.

Sneller beschadigingen op je glas

Je zou de glazen bijna met handschoentjes moeten aanpakken. Je zou nu kunnen denken dat is toch verschrikkelijk! Misschien wel want elk stootje kan een krasje of zelfs een barst veroorzaken. Terwijl je toch echt dure wijnglazen hebt aangeschaft. Je zou zeggen dat zou niet mogen, maar helaas staat echt kristalglas hierom bekend. Het is poreust materiaal dat je eigenlijk net als Swarovski lekker in een vitrinekast moet neerzetten. Alleen als wijnliefhebber drink je er natuurlijk liever gewoon uit.

Loodvrije alternatieven zijn vaak beter dan kristalglas met lood

Er is nog een reden waarom we steeds vaker loodvrij kristalglas voorbij zien komen. De makers hebben allemaal hun eigen varianten erop gemaakt. Doordat ze het glas helemaal opnieuw mochten uitvinden konden ze verbeteringen aanbrengen. Zo is het glas beter bestand tegen krassen, hoor je nog steeds het ping geluid, is het glas transparanter en bovenal vaatwasmachine bestendig. Het is dus eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat we steeds minder wijnglazen met lood zien. Het alternatief is simpelweg beter en laat je net zo goed genieten van wijn.

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/wijnglazen/