Kijk op Interieur
Image default
Woningen

Waarom kiezen voor een lichtstraat?

Lichtstraten of lichtkoepels, wat kies je best om zoveel mogelijk daglicht in je woning te brengen? Beiden slagen daarin en dat is toch wat we zoeken? Daglicht heeft namelijk een belangrijke invloed op ons humeur. Hoe meer daglicht in onze woning, hoe beter ons humeur. Je kunt op vele manieren meer daglicht in huis halen. Wie kiest voor lichte en luchtige huizen, denkt vooral aan de plaatsing van koepels of lichtstraten. Maar wat is de beste keuze?

 

Bouwstijl

De architect speelt hierbij een belangrijke rol. Je gekozen bouwstijl bepaalt in belangrijke de mate het daglicht dat van buiten naar binnen stroomt. Maar wees voorzichtig: het vinden van de juiste balans is niet zo makkelijk dan het lijkt. Direct zonlicht in de zomer zorgt voor onaangename kamertemperaturen. Mogelijke oplossingen zijn het plaatsen zonneschermen, overdekkingen of het creëren van natuurlijke “schaduw” met bijvoorbeeld loofbomen voor de ramen.

 

Lichtkoepels zijn ook rechthoekig

Een lichtkoepel bestaat van oorsprong uit één enkel stuk bol glas uit kunststof. Lichtkoepels moeten niet zo nodig niet vierkant te zijn. Je hebt ze ook rechthoekig. Relatief nieuw is dat lichtkoepels nu ook geleverd kunnen worden met vlak glas. Toch zijn er duidelijke verschillen waarneembaar tussen lichtkoepels en lichtstraten. Platte daken genieten maximaal van vlakke lichtkoepels. Vlakke lijnen worden niet onderbroken door een schuine rand of bolling van een lichtkoepel.

 

Lichtkoepels zorgen voor extra privacy

Vergeleken met gewone ramen zorgen lichtkoepels voor meer daglicht. Ze kunnen niet alleen worden geïntegreerd in nieuwbouw, maar ook tijdens het renovatieproces zijn ze makkelijk in te bouwen. De meeste koepels zijn gemaakt van plastic, zoals acryl (plexiglas) dat veel sterker is dan gewoon glas. Je kunt daarbij kiezen uit enkele, dubbele of driedubbele koepels. Er is ook een verschil tussen transparante en opalen of melkwitte koepels. Deze laatsten laten minder licht door, maar zorgen voor een comfortabelere lichtverdeling (diffusie) zonder harde schaduwen. De opalen koepel zorgt ook voor meer privacy. Omdat dakramen in de zomer vaak te veel licht absorberen, kun je jaloezieën op maat installeren. Die passen zich aan aan de vorm van de koepel. Naast het acrylaat dakraam is er ook een polycarbonaat koepel. Ze bieden extra bescherming tegen diefstal.

 

Lichtbuizen voor meer licht

Deze buizen brengen meer daglicht binnen. Een mogelijke variant van een lichtkoepel is een buis die zorgt voor de overbrenging van extra daglicht naar je woning. Deze brengen direct zonlicht verder de kamer in. Dit komt door de spiegelcoating in het leidingsysteem. De lampbuizen reflecteren vervolgens het zonlicht.

 

Lichtstraten brengen extra licht in meerdere kamers

Een lichtstraat is een gedeeltelijk glazen ontworpen is om zo veel mogelijk licht door te laten. Lichtstraten bestaan ​​meestal uit verschillende constructies en kleinere glaspartijen die meestal ter plaatse gemonteerd worden. Zo kan er een koepel worden gebouwd waarin de lichtinval in onderaan wordt geoptimaliseerd. Door de hellingshoek van het glas en de locatie verstandig te bepalen kun je de hoeveelheid extra daglicht aanzienlijk verhogen. Lichtstraten kun je best vergelijken met meerdere dakramen gemonteerd in het dak geïmplanteerd in het dak onder een hoek van gemiddeld vijftien graden. Op die manier krijgen de meeste kamers van je woning extra daglicht binnen. Lichtstraat stijlvolle uitbouw worden steeds populairder. Handige informatie over lichtkoepels en straten vind je vooral online.