Kijk op Interieur
Image default
Huishoudelijk

Verduisterende gordijnen voor je slaapkamer laten maken

Een goede nachtrust heeft niet enkel te maken met een goed bed. In een donkere slaapkamer kun je namelijk optimaal slapen. Bovendien heb je geen last van de seizoenen of de zomertijd. Goede verduisterende gordijnen komen je nachtrust dus absoluut ten goede. Ook wanneer je overdag dient te slapen omdat je s nachts werkt zijn dit soort gordijnen een uitkomst net zoals op de babykamer. Op deze manier kan jouw kindje ook overdag even lekker rustig slapen zonder last te hebben van het daglicht.

Verduisterende gordijnen zijn lichtdicht en zonwerend

Verduisterende gordijnen zijn overigens niet alleen ideaal tegen het weren van licht. Ook de zon blijft buiten waardoor de temperatuur in je kamer lager blijft. Daarnaast is een bekende gezegde wat tegen de warmte helpt helpt ook tegen de kou en andersom. Wanneer je woning niet goed geïsoleerd is en er komt tocht en koude lucht via de kozijnen naar binnen, dan kan een verduisterend gordijn deze kou voor een groot deel tegenhouden. Wanneer je op zoek bent naar goede verduisterende gordijnen dan kun je kiezen uit twee soorten, hierover zo meer. Maar wat nog veel belangrijker is, is de maat van je gordijn. Het is namelijk heel belangrijk dat deze precies op maat zijn anders heb je kans dat licht, warmte en kou via de zijkanten alsnog je kamer binnen komen.

Welke gordijnstoffen zijn zon en licht werend?

Over het algemeen worden er bij verduisterende gordijnen twee termen gebruikt namelijk blackout en dimout. Als jouw doel is om de kamer volledig donker te maken dan is de blackout de beste optie. Deze stof is behandeld met een coating waardoor er geen licht meer door de stof naar binnen kan komen. Een nadeel is dat deze stof aan de achterzijde wit is. Wanneer er wel een klein beetje licht de kamer in mag komen dan kun je ook kiezen voor dimout. Deze stof is op een compacte manier dubbel geweven en is weliswaar niet geheel lichtdicht maar heeft wel een meekleurende achterzijde. Let er wel op dat wanneer je kiest voor een lichte kleur gordijn deze vele malen minder lichtwerend is.

Confectie van verduisterende gordijnen op maat

Wanneer je goede verduisterende gordijnen wilt hebben, dan dien je deze meestal op maat te laten maken. Wanneer je dit doet kun je kiezen uit meerdere confectie mogelijkheden. Geplooide gordijnen zijn hierbij de beste verduisterende vorm van confectie. Dit geldt zeker voor de kamerhoge varianten ofwel voor gordijnen die van plafond tot vloer hangen. Een dubbele plooi is daarbij het allermooiste. Uiteraard kun je ook kiezen voor gordijnen aan een roede met zeilringen, bedenk wel dat door de ringen en de ruimte die ontstaat omdat de roede van de muur afhangt licht kan komen. Ook wordt steeds vaker de waveplooi toegepast vandaag de dag. In dit geval is het zeker aan te raden om te kiezen voor een kamerhoge stof, zodat er geen naden in de stof hoeven te komen. Kies bijvoorbeeld voor de gordijnstof Andelst, Lucca of Neede.