Kijk op Interieur
Image default
Bouwen en verbouwen

Uw coniferen snoeien is nodig om uw haag mooi groen te houden

Een klus zoals uw coniferen snoeien is om verschillende redenen nodig. Allereest is het snoeien van coniferen noodzakelijk om de coniferen gezond te houden. Door uw coniferen te snoeien krijgen jonge scheuten de ruimte om zich te ontwikkelen. De jonge scheuten zullen de oude scheuten dus vervangen. Zo blijven de coniferen mooie groen en is de kans op bruine plekken minimaal. Ook kunt u de coniferen op die manier de gewenste lengte laten behouden. Coniferen kunnen behoorlijk snel groeien en kunnen dan ook snel te hoog worden. Wanneer coniferen te hoog geworden zijn zal de schaduw in uw tuin toenemen. Dat kan weer consequenties voor de andere bomen, planten en struiken hebben. Daarbij is het noodzakelijk om uw coniferen te snoeien omdat deze anders zullen verwilderen en een verwilderde haag ziet er verwaarloost uit. Dat is natuurlijk geen gezicht. Kortom, coniferen snoeien is hard nodig. Wij geven u hier graag nog een aantal praktische en nuttige tips.

Wanneer en hoe vaak coniferen snoeien?

Om ervoor te zorgen dat uw coniferen er altijd mooi bij zullen staan raden wij het aan om uw coniferen twee keer per jaar te snoeien. Wanneer u uw coniferen twee keer per jaar snoeit zal er ook nooit een drastische snoei nodig zijn. Daarbij blijft uw coniferenhaag gezond.

Geef de coniferenhaag bij voorkeur in het voorjaar een eerste snoeibeurt. Bijvoorbeeld eind maart, in april of in mei. Het is daarbij belangrijk om de coniferen in ieder geval voor de zomer te snoeien. Ook is het belangrijk om de coniferen te snoeien op een niet al te warme dag. Kies bij voorkeur een bewolkte dag en een dag waarbij het buiten niet te warm is. Het snoeien van uw coniferen tijdens de regen is ook aan te raden. Zo is de kans op het ontstaan van wonden minimaal.

Ook vlak voor de winter is het aan te raden om uw coniferen te snoeien. Bijvoorbeeld eind september of in oktober. Op die manier kan de coniferenhaag nog even flink aansterken voordat de winter begint. Snoei uw coniferen in ieder geval niet tijdens de vorst en ook niet wanneer er kans op nachtvorst is. Vorst kan voor een gesnoeide coniferenhaag namelijk schadelijk zijn.

Coniferen snoeien tips

Coniferen snoeien is een klus die vrijwel iedereen kan uitvoeren. Toch is het belangrijk dat u uw coniferen op de juiste manier snoeit. Om die reden hebben wij een aantal tips voor u opgesteld. Door het opvolgen van deze tips is de kans op problemen het minst groot.

Tip 1 – de coniferen recht snoeien

Niets is lelijker dat een coniferenhaag die niet recht is gesnoeid. Gelukkig kunt u de kans op een scheve coniferenhaag eenvoudig voorkomen. Span een touw waterpas van de ene kant naar de andere kant van de coniferenhaag en snoei de coniferen langs het touw.

Tip 2 – coniferen drastisch snoeien is af te raden

Bij het snoeien van uw coniferenhaag is het belangrijk om in stappen te werken. Coniferen verdragen over het algemeen geen drastische snoei. Snoei uw coniferen oppervlakkig. Dat noemen wij ook wel het scheren van coniferen. Wanneer u aan het snoeien bent is het tevens aan te raden om tussen het snoeien af en toe pauze te nemen en de coniferenhaag te bekijken. Zo ziet u meteen of u op de goede weg bent.

Tip 3 – de coniferenhaag moet aan de onderkant breder zijn dan aan de bovenkant

Voor coniferen is het belangrijk dat zij zo veel mogelijk zonlicht kunnen ontvangen. Het is dan ook belangrijk dat de coniferenhaag aan de onderkant net even wat breder is dan aan de bovenkant.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/