Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Spouwmuur isolatie, zeker aan te raden

Is het nu wel of niet interessant om ervoor te kiezen om spouwmuur isolatie aan te brengen in een woning? Dat is een belangrijke vraag die heel wat mensen zich stellen. In ieder geval hebben verschillende onderzoeken die door de jaren heen werden uitgevoerd aangetoond dat het niet isoleren van de spouwmuur zomaar kan zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid aan warmteverlies. Het spreekt bijgevolg voor zich dat er op deze manier vaak heel wat geld verloren ging vanwege torenhoge energiefacturen. In ieder geval, wil jij ook graag alles te weten komen over het isoleren van de spouwmuur in je huis? Dan is verder blijven lezen absoluut de moeite meer dan waard. 

Wanneer kan je spouwmuur isolatie plaatsen? 

Ben jij ook meteen zo enthousiast over het plaatsen van spouwmuur isolatie? We zijn blij om dat te horen! Echter moet het gezegd dat het plaatsen van dergelijke isolatie helaas niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Je moet er dan ook rekening mee houden dat je woning daarvoor wel over een zogenaamde spouwmuur moet beschikken. Niet zelden geldt voor mensen dat ze het vermoeden hebben dat dit bij elke woning het geval is. Dat is echter niet juist. Heel wat huizen hebben een dergelijke muur niet waardoor je uiteraard zal moeten kijken in de richting van andere vormen van muurisolatie. In dat geval zou je bijvoorbeeld nog kunnen kiezen voor bijvoorbeeld:

  • Het laten isoleren van de gevel en de zijmuren;

  • Het plaatsen van isolatieplaten aan de binnenkant van het huis; 

Heeft je woning een spouwmuur? Ook dan is het nog niet helemaal zeker dat het plaatsen van spouwmuur isolatie echt tot de mogelijkheden zal behoren. Zo is het bijvoorbeeld van cruciaal belang dat de spouwmuur niet is gevuld met bouwafval. Is dat wel het geval? Dan zal deze eerst moeten worden verwijderd (indien mogelijk) voordat de spouw kan worden geïsoleerd. 

Is spouwmuur isolatie  echt zo belangrijk? 

Dat spouwmuur isolatie plaatsen in de praktijk zo belangrijk is, is het gevolg van het feit dat warme lucht in de praktijk uiteraard via of langs de wanden of muren van een woning omhoog trekt. Het gevolg hiervan is dat er al heel wat warme lucht de woning verlaat voordat ze nog maar over de mogelijkheid beschikt om via het dak de woning te verlaten. Omwille van deze reden zal je tot de vaststelling komen dat het isoleren van je muren zeker een ontzettend belangrijke keuze is. Je zal bijgevolg niet alleen kunnen vaststellen dat dit het wooncomfort ten goede komt in je huis, daarnaast zal je ook tot de vaststelling komen dat er zo heel wat geld kan worden bespaard. Je energiefactuur zal door spouwmuur isolatie te plaatsen immers danig kunnen worden verlaagd. 

Met welke kosten kan je rekening houden?

Ben je van plan om over te gaan tot spouwmuur isolatie plaatsen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er daar natuurlijk bepaalde kosten voor dienen te worden gemaakt. De kosten waar je rekening mee moet houden zijn in de praktijk sterk afhankelijk van het type isolatiemateriaal waar je voor gaat kiezen. Wat het materiaal op zich betreft kan je denken aan kosten die zijn gelegen tussen de 15 en 25 tot 30 euro per vierkante meter gemiddeld. Hou er dus wel rekening mee dat er ook nog plaatsingskosten aangerekend zullen worden wanneer je de plaatsing niet zelf zal doen. 

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens naar vloerisolatie.