Kijk op Interieur
Image default
Muziek

Piano aan het overwegen? Maak kennis met een uniek instrument

Zou hij niet geweldig staan in je woonruimte? Een plaatje om te zien. Maar een piano is natuurlijk veel meer dan een stukje meubilair. Zo’n muziekinstrument nodigt uit om ervoor te gaan zitten en je vingers over de zwarte en witte toetsen te laten gaan. Piano’s zijn ultieme muziekinstrumenten en een waar genot om naar te luisteren. De heldere klanken van dit instrument brengen je naar etherische sferen. En luisteren naar piano’s mag dan zalig zijn, erop spelen brengt nog veel meer voldoening. Ooit over nagedacht eens pianoles te gaan nemen? Toegegeven, je bent even bezig met zo’n muziekstudie maar per week hoor je dat het je steeds beter afgaat. Je publiek zal ook steeds meer je spel waarderen. Muziek maken is pure kunst en die kun je met je vingertoppen scheppen.

Pianospelen brengt je ziel tot weerklank

Ben je dol op muziek? Stel je dan eens voor hoe het is om aan de toetsen te zitten en je beste spel te laten horen. Pianospelen mag dan muziek maken zijn, het is ook werken aan je geestelijk welbevinden. Want door je hand – oogcoördinatie gaan je hersenen ook creatief aan het werk. Zo ontstaat er een kick vol eigenwaarde, een blij en fijn gevoel dat doorspeelt als jij als toetsenist de laatste noot hebt geslagen. Pianospelen werkt stress verminderend. Spanningen verdwijnen als sneeuw voor de zon en de muzikaliteit bevordert een fijne en relaxte stemming.

De piano is beslist geen moeilijk instrument

Zou pianospelen niet jouw ding zijn? Omdat het te moeilijk is? Denk je dat een gitaar een handiger instrument zou zijn dat je gemakkelijker kunt bespelen? Nou, met een gitaar moet je dus met vingerposities werken. Bekijk het pianoklavier eens. Hier zie je de muzikale schaal netjes opgesteld: een systeem van zeven witte en vijf zwarte toetsen. Gebruiksvriendelijker kan het bijna niet. Het is even oefenen om je vingers lenig te krijgen maar je kunt al snel je eigen improvisaties maken.

Een piano leert je heel veel over muziek

Pianospelen is inderdaad niet achteroverleunen en het je laten aanwaaien. Er komt best wel wat bij kijken. En dat is nu juist het aardige. Je scherpt je muzikaal gehoor en wordt vrienden met het klavier. Les na les leer je meer en het duurt niet lang of de ‘taal’ van het notenschrift is je eigen. Je begint dan al stukjes te spelen van beroemde componisten die zich aan het pianospel hebben gewijd.

Wat wordt jouw pianospel?

En wat wordt je muziekstijl?  Ben je ‘in’ voor de klassieken? Liever een beetje jazz? Bekende popsongs, wellicht? Het klavier is een schitterend instrument voor tal van muziekstijlen. Toegegeven, je moet wel even investeren in een piano. Bij de betere pianowinkel kun je trouwens ook helemaal nagekeken tweedehands piano’s kopen. Dat scheelt een stuk in prijs terwijl je een perfect afgestemd instrument krijgt. En check eerst eens welke piano’s er eigenlijk zijn. De akoestische piano is natuurlijk welbekend. Er zijn echter ook elektrische ofwel digitale piano’s. Die zijn qua klankwaarde al zo goed dat je ze bijna niet meer kunt onderscheiden van de akoestische.

Bestel jouw nieuwe toetsinstrument bij Oostendorp-muziek.nl!