Kijk op Interieur
Image default
Bedrijven

Jouw interieur beveiligen tegen bliksemschade

Jaarlijks worden zo’n 200.000 woningen getroffen door bliksem. De gevolgen van een blikseminslag kunnen enorm zijn, met soms zelfs een dodelijke afloop. Mensen zijn zuinig op hun interieur, maar denken vaak niet na of de woning goed beveiligd is tegen een blikseminslag. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips hoe je jouw interieur kunt beveiligen tegen bliksemschade. 

Een goede beveiliging voor elektronisch apparatuur

Je kunt jouw woning op meerdere manieren beveiligen tegen bliksem. Je kunt bijvoorbeeld al het elektronische apparatuur beveiligen in jouw woning beveiligen door middel van een overspanningsbeveiliging. Bij een blikseminslag kan er namelijk teveel stroom komen te staan op het stroomnetwerk. Dit noemen we overspanning. Wanneer er meer stroom op het stroomnetwerk staat dan de nominale spanning, dan kan dit schade veroorzaken aan elektrische apparaten. Een overspanningsbeveiliger zal de overbodige stroom geleiden naar de aarde, zodat dit geen schade veroorzaakt aan apparaten en installaties.  

De hele woning beveiligen tegen blikseminslag

Voor woningen die een makkelijk doelwit zijn voor blikseminslagen, kun je het beste de hele woning beveiligen. Dit doe je door middel van het plaatsen van een bliksemafleider. Een bliksemafleider voorkomt dat er teveel spanning komt te staan op de dak van de woning. Het afleidings systeem geleid de bliksem via de afleider naar de aarde. Op deze manier kan de stroom zich niet meer via een andere weg door de woning leiden, waarmee je brand en andere schade aan de woning kan voorkomen. 

Is het verplicht?

Het plaatsen van bliksembeveiliging op zich is niet verplicht, echter kan dit soms wel vereist worden door een verzekeraar. Ondanks dat het niet verplicht is, worden steeds meer woningen voorzien van een bliksemafleiding systeem. Voornamelijk omdat dit huiseigenaren een stukje rust geven. Je weet dat jouw woning goed beveiligd is tegen blikseminslagen.     

Schakel een professional in

Het plaatsen van een bliksemafleider is vakmanschap en het is daarom belangrijk dat je dit altijd door een professioneel bedrijf laat doen. Er mogen bijvoorbeeld geen bochten in de afleider zitten, want dan kan de stroom alsnog in de bocht ontsnappen en via een alternatieve weg door de woning gaan. Je kunt het ook zelf plaatsen, echter is het wel belangrijk dat je de hiervoor geldende normen en regelgeving in acht neemt. 

Succes!

We hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in dit artikel en wensen jou veel succes bij het beveiligen van jouw interieur tegen bliksemschade.