Kijk op Interieur
Image default
Woningaanbod

Hypotheek

Het is eindelijk zover, na lang zoeken heb je je perfecte droomhuis gevonden. Je hebt nu natuurlijk een hypotheek nodig, maar weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Een hypotheek aanvragen is de minder leuke kant van het vinden van je droomhuis, maar zeker een hele belangrijke. Het is dus zaak dat je je hier goed in verdiept. Hoeveel kun je nou lenen en hoeveel moet je zelf nog betalen? Wij hebben het hier op een rijtje;

Je bent als Nederlander vrij om zelf een eigen hypotheek af te sluiten. Toch wordt het aangeraden een adviseur in te schakelen aangezien er veel beren op de weg kunnen staan. Een hypotheekadviseur is niet verplicht om een woning rond te krijgen. Dit omdat je dit ook best zelf kunt doen. De benaming hiervoor is; execution only. Om deze term te kunnen gebruiken is een belangrijke voorwaarde dat je veel kennis bezit. Dit is natuurlijk logisch, aangezien het vaak gaat om een lening van honderdduizenden euro’s.

Maar wat is nou het kostenverschil? Dit hangt ten eerste af van je persoonlijke situatie. Voor ondernemers is het bijvoorbeeld vaak duurder dan voor mensen in vaste loondienst. Maar je zult met een hypotheekadviseur gemiddeld tussen de 2000 en 2500 euro kwijt zijn. Als je je hypotheek zelf afsluit zal je rond de 1000 euro exclusief belastingaftrek kwijt zijn.

Hoeveel je kan lenen is natuurlijk ook altijd de vraag. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of het je eerste huis is, of je doorstroomt, wat je inkomen is, etc.

Je nieuwe huis moet ook getaxeerd worden, net als wanneer je je huis verkopen gaat. Je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Zorg dus dat je alles goed uitzoekt, denk na over het verkopen eigen woning en kijk van tevoren online wat er allemaal mogelijk is en vergelijk de beste optie voor jou.

https://www.economy.nl/