Kijk op Interieur
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe snoei je een olijfboom?

Voor het beste resultaat van uw snoeiwerk is het belangrijk om de snoeitechniek, de timing en de producten precies goed te hebben. Met een beetje oefening kunt u uw olijfbomen snoeien als een pro. De belangrijkste dingen om te onthouden zijn:

  • Knip niet onder de takkraag.
  • Snoei geen takken die naar elkaar toe groeien.
  • Snoei niet meer dan de helft van de olijftakken van elke tak.
  • Snoei de olijftakken die links en rechts van de te snoeien tak groeien niet weg.

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Net als bij de meeste andere fruitbomen is het snoeien van olijfbomen een seizoensgebonden taak. De beste tijd van het jaar om een olijfboom te snoeien is de winter, wanneer de olijftakken slapend zijn. De timing van het snoeien hangt af van de leeftijd van de te snoeien tak. Hoe ouder de tak, hoe minder je hem kunt snoeien. Jongere takken kunnen dus minder snoei verdragen. En net als bij andere fruitbomen moet je olijftakken snoeien bij warm en droog weer. Dat betekent dat je niet moet snoeien als het regent of sneeuwt.

Hoeveel moet je een olijfboom snoeien?

Hoeveel je snoeit hangt ook af van de leeftijd van de tak die je snoeit. Hoe ouder de tak, hoe minder je hoeft te snoeien. Jongere takken kunnen dus minder snoeiwerk verdragen. U kunt tot 50% van de takken van elke boom snoeien, wat betekent dat u voorzichtig moet zijn. De beste manier om uit te vinden hoeveel u kunt snoeien is om van elke olijfboom een aantal takken weg te snoeien. Neem dan enkele takken van elke overblijvende tak en kijk hoeveel u kunt snoeien. Je moet dit doen om erachter te komen hoeveel je van elke tak kunt snoeien.

Welk gereedschap heb je nodig om een olijfboom te snoeien?

Er is niet veel gereedschap nodig om een olijfboom te snoeien. Het enige wat je echt nodig hebt is een scherpe, stevige snoeischaar. Dat is alles! En als je met de hand snoeit, heb je eigenlijk alleen maar een snoeischaar nodig en een paar tuinhandschoenen om je handen veilig te houden. Hoewel je niet veel gereedschap nodig hebt, is de beste manier om een olijfboom te snoeien een snoeischaar. Scharen worden gebruikt om takken en ranken af te knippen. De beste schaar voor het snoeien van olijfbomen is gemakkelijk opvouwbaar. Ze moeten licht van gewicht zijn en gemakkelijk op te vouwen en op te bergen als je klaar bent. Uw olijfboom snoeischaar moet scherp, sterk en gemakkelijk schoon te maken zijn. En ze moet comfortabel in de hand liggen, zodat je geen kramp in je hand krijgt als je ze lang vasthoudt.

Conclusie

Of je nu net begint met olijven of een ervaren teler bent, dit artikel is een goudmijn aan informatie. En als je klaar bent met lezen, ben je een pro in het snoeien van olijfbomen.

Dus, stel het snoeien van je olijfbomen niet uit. Het is iets dat om de paar jaar gedaan moet worden. En hoewel het niet gemakkelijk is, is het ook niet zo moeilijk. Met een beetje oefening, snoei je in een mum van tijd als een pro.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken