Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Handige extra’s als je haardhout koopt

Je hebt haardhout in Soest gekocht of zit eraan te denken om haardhout te kopen en vraagt je af wat hier allemaal bij komt kijken. Hoe krijg jij je haard gemakkelijk aan en hoe berg je het hout het beste op? Er zijn een aantal benodigdheden en accessoires te koop die kunnen helpen om het stoken van haardhout efficiënter, veiliger en gemakkelijker te maken en die je niet moet vergeten. 

Opberger

Een van de belangrijkste benodigdheden is een opberger of blokhut om het haardhout in Tiel op te slaan. Dit kan helpen om het hout droog te houden en beschermd tegen weersinvloeden, wat kan helpen om het hout langer houdbaar te maken. Het is ook aan te raden om een opberger te kiezen die bij de omgeving en de stijl van je huis past.

Aanmaakhout of aansteker

Een aansteker of aanmaakhout kan helpen om het haardhout aan te steken. Aanmaakhout is speciaal behandeld hout dat gemakkelijk aansteekt en kan helpen om het haardhout aan te krijgen. Een aansteker is ook handig om te hebben als je geen lucifers of aanmaakhout bij de hand hebt.

Houtklover

Een houtklover kan ook nuttig zijn als je haardhout koopt. Dit is een apparaat dat wordt gebruikt om hout te kloven in stukken van een geschikte grootte voor stoken. Dit kan helpen om het haardhout gemakkelijker te stapelen en te stoken, en kan ook helpen om de houtvoorraad te verminderen.

Houtvochtmeter

Een houtmeter of houtvochtmeter is niet te vergeten als je haardhout koopt. Dit is een apparaat dat wordt gebruikt om de houtvochtigheid te meten, wat kan helpen om te bepalen of het hout geschikt is voor stoken. Het is aan te raden om droog hout te kopen, omdat dit beter brandt en minder rook geeft. Met de houtvochtmeter kan je precies zien hoeveel vocht er in het hout zit en wanneer het hout klaar is om te gebruiken.

Haardrooster

Een haardrooster kan ook handig zijn om te hebben. Dit is een rooster dat wordt geplaatst in de haard of houtkachel om het hout op te slaan en te helpen om het te laten branden. Het kan helpen om het hout beter te laten branden en kan ook helpen om de warmte beter te verdelen in de ruimte.

Handschoenen of tang

Ten slotte kan een handschoen of houttang handig zijn om het haardhout te verplaatsen of aan te steken. Dit kan helpen om brandwonden te voorkomen en kan ook gemakkelijker zijn om het haardhout te verplaatsen. je wilt immers niet dat je gevaar loopt terwijl je hoort te genieten van de warmte die jouw haard geeft.