Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Een natuurlijke zwemvijver: een duurzaam alternatief voor het traditionele zwembad

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor natuurlijke zwemvijvers, ook wel ecologische zwembaden genoemd. Een natuurlijke zwemvijver is een duurzaam alternatief voor het traditionele chloor zwembad. In dit artikel zullen we ingaan op de voordelen van een natuurlijke zwemvijver, hoe het werkt en waar je op moet letten bij de aanleg. Lees verder voor meer informatie!

Wat is een natuurlijke zwemvijver?

Een natuurlijke zwemvijver die je bijvoorbeeld kunt laten aanleggen door www.janabrahams.nl is een zwembad dat is ontworpen om op een natuurlijke manier te functioneren, zonder dat er chloor of andere chemicaliën aan te pas komen. In plaats daarvan maakt een natuurlijke zwemvijver gebruik van natuurlijke processen zoals plantenfilters, bacteriën en kiezellagen om het water schoon te houden. Het resultaat is een helder en gezond zwembadwater dat veilig is om in te zwemmen. 

Voordelen van een natuurlijke zwemvijver

Er zijn veel voordelen verbonden aan een natuurlijke zwemvijver ten opzichte van een traditioneel chloor zwembad. In de eerste plaats is een natuurlijke zwemvijver veel milieuvriendelijker dan een chloor zwembad. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën, wat betekent dat het zwembad geen negatieve impact heeft op het milieu. Daarnaast is een natuurlijke zwemvijver beter voor de gezondheid van de zwemmer, omdat er geen chloor of andere chemicaliën in het water zitten. Tot slot heeft een natuurlijke zwemvijver een natuurlijke uitstraling, waardoor het mooi past in de omgeving en een natuurlijke sfeer creëert.

Hoe werkt een natuurlijke zwemvijver?

Een natuurlijke zwemvijver werkt op basis van een natuurlijk ecosysteem dat bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is het zwemgedeelte, waarin je kunt zwemmen. Het tweede onderdeel is het regeneratie gedeelte, waarin plantenfilters en bacteriën het water zuiveren. Het derde onderdeel is de kiezel zone, die als bufferzone fungeert tussen het zwemgedeelte en het regeneratie gedeelte. Het regeneratie gedeelte is het hart van de natuurlijke zwemvijver. Hierin bevinden zich de plantenfilters en bacteriën die het water zuiveren. De plantenfilters nemen voedingsstoffen op en de bacteriën zetten deze om in onschadelijke stoffen. Het water wordt op natuurlijke wijze gezuiverd en circuleert via een pomp door de verschillende onderdelen van de zwemvijver.

 

Waar moet je op letten bij de aanleg van een natuurlijke zwemvijver?

Bij de aanleg van een natuurlijke zwemvijver zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In de eerste plaats moet je zorgen voor voldoende ruimte. Een natuurlijke zwemvijver neemt vaak meer ruimte in beslag dan een traditioneel chloor zwembad, omdat ruimte nodig is voor het regeneratie gedeelte en de plantenfilters. Ook moet je rekening houden met de diepte van de zwemvijver, omdat deze invloed heeft op de waterkwaliteit en de plantengroei. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de juiste planten en bacteriën om het water te zuiveren. Niet alle planten zijn geschikt voor een natuurlijke zwemvijver en niet alle bacteriën werken even effectief. Ook de locatie van de zwemvijver is van belang. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de zwemvijver voldoende zonlicht krijgt om de planten goed te laten groeien en het water te verwarmen. Wil jij graag een natuurlijke zwemvijver? Laat deze dan aanleggen door een professional. Zo hoef jij je nergens zorgen over te maken!