Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

Een gedeelde kinderkamer inrichten doe je zo

Het liefst wil je al je kids natuurlijk een eigen ruimte geven, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms delen twee of meer kinderen daarom één kamer. Dat is niet het einde van de wereld, maar toch kunnen er soms nadelen aan verbonden zitten. In dit artikel vertellen we je vanaf (en tot) welke leeftijd je kroost een slaapkamer kan delen, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je een kamer voor twee zo goed mogelijk inricht met onder andere steigerhouten bedden.

Waarom wel of niet je kinderen een kamer laten delen?

Er zijn enkele redenen om kinderen niet één kamer laten delen, bijvoorbeeld:

  • Ze missen een eigen plek en privacy;

  • Als ze ruzie hebben, kun je ze niet apart naar hun kamer sturen;

  • Ze houden elkaar soms wakker;

  • Ze kunnen (in en na de pubertijd) niet eeuwig een kamer delen.

Maar natuurlijk zijn er ook een hoop redenen om je kids juist wel samen in een kamer te laten slapen:

  • Ze krijgen een hechtere band;

  • Ze leren slapen met iemand om zich heen;

  • Ze leren te delen;

  • Ze zijn minder bang in het donker.

Van en tot hoe oud kunnen je kleintjes een slaapkamer delen?

Als je tweede kindje is geboren, kan hij of zij bijna meteen bij de grote brus (broer of zus) op de kamer slapen. Het is wel belangrijk dat je baby veelal ‘s nachts doorslaapt, zeker als je oudere kind al naar de peuterspeelzaal of naar school gaat. Heeft je oudste een steigerhouten hoogslaper, dan kun je het wiegje onder die hoogslaper zetten. Op die manier heeft je oudste kind nog steeds min of meer een eigen ruimte.

Kinderen kunnen vrij lang een kamer delen, maar de situatie heeft wel degelijk een houdbaarheidsdatum. Vanaf een jaar of tien hebben je kids echt een eigen plekje nodig en is het tijd om die ruimte te creëren. 

Zo richt je een gedeelde kamer in

Zoals eerder al even werd benoemd, kun je je kinderen meer ruimte geven door – als je jongste nog baby is – een hoogslaper van steigerhout aan te schaffen. Maar ook andere steigerhouten meubels passen goed op een gedeelde kinderkamer, bijvoorbeeld een bureau, kledingkast en een paar stevige kisten. Je hebt veel opbergruimte nodig, want je moet speelgoed en kleding voor meerdere kinderen kwijt kunnen. Ook moeten de meubels sterk zijn en dat is bij steigerhout het geval. Daarom raden we bij Kijk Op Interieur aan om de kinderkamer in te richten met meubels van steigerhout!