Kijk op Interieur
Image default
Woning en Tuin

De geschiedenis van huisnummers en leuke weetjes

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld: huisnummers. De één kiest voor een groot en opvallend huisnummer, de ander kiest juist voor een bescheiden en ingetogen design. Maar wat is het verhaal en de geschiedenis precies achter deze huisnummers? Wanneer vond de introductie plaats? En met welke reden gingen mensen huisnummers gebruiken? Daar vertellen we je meer over in deze blog over de geschiedenis van huisnummers. Tevens lees je enkele interessante feitjes en weetjes.

Sinds 1800

Het gebruik van huisnummers vind zijn oorsprong omstreeks 1800. Het idee van huisnummers is een initiatief afkomstig van Napoleon Bonaparte. Het maakte het vorderen van belastingen gemakkelijker. Het idee van huisnummers vind zijn oorsprong in het Franse Parijs. Pas in de loop van de 19e eeuw werd het idee ook doorgevoerd in de Benelux, op initiatief van het Franse gezag. Toch lijkt het gebruik van huisnummers niet alleen iets van de afgelopen twee eeuwen. Er zijn namelijk ook diverse voorbeelden in Italiaanse (bijvoorbeeld in Venetië en Rome) steden gevonden, welke mogelijk al 2000 jaar geleden gebruik maakten van huisnummers.

Tegenwoordig…

Tegenwoordig zijn huisnummers min of meer verplicht. De regels hiervoor worden op gemeentelijk niveau. Het is logisch dat huisnummers inmiddels een vast onderdeel van ons huis zijn geworden, want hoe kan de postbode anders je post afleveren? Echter zijn er nog tal van andere situaties te bedenken waarom een huisnummer essentieel is in de hedendaagse maatschappij. Het is bijvoorbeeld handig voor als vrienden of familie op bezoek komen, of als je iets via Marktplaats hebt verkocht. Maar nog veel belangrijker: wat als hulpdiensten snel ter plaatste moeten komen? Een goed zichtbaar huisnummer is dan van essentieel belang.

Het hoogste huisnummer

Voor het nummeren van huizen zijn in de loop der tijd verschillende methodieken gebruikt. De meest logische en veel voorkomende nummering is als volgt: de ene kant van de straat heeft even genummerde huisnummers, de andere kant van de straat heeft oneven genummerde huisnummers. Afwijkingen hierop vinden bijvoorbeeld plaatst bij de nummering van huizen op een pleintje. Leuk feitje: er is in Lelystad een nummeringsreeks welke bijna tot de 100.000 reikt (99144)

Enkel functioneel?

Hedendaags dienen huisnummers niet alleen meer het doel waarvoor ze in de oorsprong bedoeld waren. Zo zijn huisnummers een middel om je woonstijl te onderstrepen. Wanneer je een mooie zwarte brievenbus, een zwarte wandarmatuur en zwart deurbeslag hebt, is een zwart huisnummer een mooie toevoeging hierop. Wil je graag een extra verwelkomd gevoel creëren? Dan is de keuze voor een naambordje of een verlicht huisnummer een goede keuze. Tegenwoordig wil men graag wat te kiezen hebben, en dat is zeer goed mogelijk met alle mogelijkheden. Ga maar eens kijken bij de lokale bouwmarkt, of doe wat inspiratie op online.

Gerelateerde artikelen

Koop je bankstel online

Laat uw bouwwerk in de tuin zoals een tuinhuis op maat vakkundig afwerken

Een lichtplan met led grondspots