Kijk op Interieur
Image default
Tuin en buitenleven

7 manieren om uw houten dak tegen schade te beschermen

Houten overkappingen met een plat dak zijn mooi, functioneel en worden snel populairder. Maar ze moeten goed onderhouden worden om dat zo te houden. Hout is niet zo stevig als andere dakbedekkingsmaterialen als het gaat om het weerstaan van Moeder Natuur. Bij een juiste installatie kan hout echter tientallen jaren meegaan met weinig onderhoud. Dus als u een houten dak hebt of van plan bent er binnenkort een te plaatsen, zijn hier zeven tips om het tegen schade te beschermen en de levensduur te verlengen.

 

 

Draai uw dakpanelen

Phillips Exeter Academy in Exeter, New Hampshire, is een van de oudste kostscholen in het land. De school installeerde meer dan 40 jaar geleden een houten dak en ontdekte dat het roteren van de panelen ervoor zorgde dat het hout veel langer meeging. Slijtage is een belangrijke factor in de levensduur van een houten dak. Verschillende panelen op een dak slijten in een verschillend tempo. Het roteren van de panelen helpt de levensduur te verlengen door de slijtage over alle panelen te verdelen. Anders is het mogelijk dat de panelen die het meeste zonlicht en regen zien – en dus het zwaarst worden belast – veel eerder moeten worden vervangen. Als u uw panelen niet roteert, moeten ze waarschijnlijk na 10 tot 20 jaar worden vervangen. Rotatie kan de levensduur van uw dak verlengen tot 30 jaar of meer.

 

Vervang uw dakspanen

De dakshingles zijn de eerste verdedigingslinie tegen waterschade. De dakpannen helpen voorkomen dat water in het hout komt, waar het van binnenuit kan rotten. Het is belangrijk om uw dakspanen ten minste jaarlijks te controleren op schade. Vervangende dakshingles zijn relatief goedkoop vergeleken met de kosten van dakreparatie – en de potentiële schade die kan ontstaan als u de shingles niet vervangt. Als de dakspanen krullen, barsten of anderszins tekenen van aanzienlijke slijtage vertonen, vervang ze dan onmiddellijk. De dakspanen lekken nu misschien niet, maar in de toekomst wel. Als uw dak meer dan 10 jaar oud is, begin dan te plannen wanneer de dakspanen moeten worden vervangen. Over het algemeen gaan dakspanen 20 tot 30 jaar mee. Als u een ouder dak hebt, moet u de dakspanen vervangen lang voordat ze versleten zijn. Nieuwere dakspanen zijn beter bestand tegen water.

 

Repareer eventuele schade onmiddellijk

Als een shingle afspringt of een bitumenlipje breekt, repareer dit dan onmiddellijk. Anders kan er via de beschadigde plek water in het dak komen. De meeste dakdekkers zeggen dat u de schade binnen 24 uur moet herstellen. Doet u dat niet, dan kan er water in het dak sijpelen, waardoor rotting ontstaat – en een dure dakreparatie. Verrot hout is bijzonder gevoelig voor het afbreken van spijkers. Als een spijker losschiet en vast komt te zitten in het dak, kan dat een lek veroorzaken. Als de schade dicht bij een naad zit of in een druk bezochte ruimte, zet de dakspaan dan vast met dakspijkers. Andere soorten spijkers kunnen moeilijk te verwijderen zijn.

 

Dicht het hout af en houd het droog

Wanneer u een houten dak installeert, moet het hout worden afgedicht om het droog te houden en rot te voorkomen. Dakspanen zijn ontworpen om water af te voeren. Maar na verloop van tijd slijten de dakspanen. Als dat gebeurt, kan er water achter de dakspanen en in het hout terechtkomen. Elk houten dak moet jaarlijks worden gecontroleerd op tekenen van waterschade. Als u tekenen van waterlekkage ziet – zoals verkleurd hout of droogrot – bel dan een dakdekker voor reparatie. Houten daken zijn mooi en zeer functioneel. Maar net als elk ander dak moeten ze goed worden onderhouden om dat zo te houden.

 

Kijk uit voor lekken

De meeste houten daken lekken niet. Maar elk dak kan lekken, ook een houten dak. Als u watervlekken op het dek ziet of water in het huis vindt, controleer dan of de vlek in de buurt van een naad zit. Als dat zo is, kan het dak lek zijn. Als er geen vlekken in de buurt van een naad zijn, zoek dan naar een plek waar water van het dak afdruipt. Als u een lek vindt, hoeft u niet in paniek te raken. Bel gewoon een dakdekker om een diagnose te stellen en een oplossing aan te bevelen. De meeste lekken zijn gemakkelijk te verhelpen.

 

En, tenslotte, weet u wanneer u het moet vervangen.

Als u alle bovenstaande tips hebt opgevolgd, moet uw houten dak tientallen jaren meegaan. Maar uiteindelijk zal het hout gaan rotten en vervangen moeten worden. Wanneer een dakdekker uw dak komt controleren, vraag hem dan naar de levensduur. Ook als u een aanzienlijke hoeveelheid slijtage opmerkt, kunt u vragen of het tijd is om uw dak te vervangen. Als een dakdekker vervanging aanbeveelt, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw dak. Gewoonlijk worden houten dakspanen om de vijf jaar op een nieuw dak geplaatst. Tegen de tijd dat het hout 15 jaar oud is, is het tijd om het dak te vervangen. Met de juiste installatie en onderhoud kunnen houten daken tientallen jaren meegaan. Ze zijn mooi, functioneel en betaalbaarder dan andere dakbedekkingsmaterialen.

https://www.overkappingoutlet.com/aluminium-overkapping/producten